Десет нови автомата за таксуване в Синя зона ще купува община Пловдив, съобщи вчера зам.-кметът по транспорт Златин Велев. Три електронни  устройства работят от миналата година на бул. „Кн. Мария Луиза” и на „Гроздов пазар”. Според Велев шофьорите бързо са свикнали с тях. За няколко месеца оборотът е надхвърлил 12 700 лева.

Един паркоавтомат струва около 10 000 лева. Те ще бъдат монтирани  пред грандхотел „Пловдив”, на ул. „Капитан Райчо”, по бул. „Марица - юг”, както и на други подходящи  места. Инкасаторите, които в момента късат талончета, ще станат контрольори.  Зам.-кметът даде за пример Стара Загора, където цялата синя зона е оборудвана с автомати. Тя е много по-малка и компактна. В Пловдив няма как  навсякъде да се поставят електронни устройства, защото платените паркоместа вече надхвърлят 2200, а улиците, превърнати в синя зона, са над 80, коментира Златин Велев.  

Половината от шофьорите, които паркират в синя зона, плащат за престоя със SMS. Броят им продължава да расте. На ден се изпращат около 2500 SMS за паркиране, толкова са и талоните. Приходите от синя зона за един ден са средно 7500 лева, обясни  зам.-кметът. 

През миналата година от паркиране, репатриране на нарушители с паяк и поставяне на скоби общината е събрала над 4 млн. лева. Разходите за издръжката на общинското предприятие „Паркиране и репатриране”, което извършва дейността, е 2,2 млн. лева годишно. Останалите средства влизат в градската хазна, каза зам.-кметът.