Проблемите с артериалното налягане са сред най-разпространените заболявания, но въпреки това знаем малко за тях.

Оплакваме се, че главата ни боли, че ни се вие свят и всичко пред очите ни се замъглява, че сърцето ни бие като лудо или че се чувстваме отпаднали още преди да сме станали сутрин от леглото. И не се досещаме, че причината за тези неразположения може би е повишеното или пониженото артериално налягане. Проблемите с кръвното отдавна не са типични само за по-възрастните, тъй като все повече хора в активна възраст страдат от тях. При това са на първо място сред причините за смърт, наред със сърдечно-съдовите заболявания. Може би затова се множат и заблудите, свързани с кръвното.

Мит 1 - Не чувствам кръвното ми да варира - значи всичко ми е наред
Пълна заблуда. Артериалната хипертония може да е без клинични прояви, особено когато е в ранен стадий. И докато си живеем както обикновено, в тялото ни настъпват необратими промени, които понякога могат да ни струват живота. Ето защо, когато достигнем определена възраст, е задължително периодично да мерим кръвното си налягане. За мъжете тази възраст е 25-30 години, т.е. те са уязвими в разцвета на възрастта си. Естрогенът при жените държи кръвното под контрол до климакса. След 50-60 години обаче те губят природната си “защита”.

Мит 2 - Това е моето “работно” налягане и не се налага да се лекувам
Наистина съществува понятие “работно” налягане, при което човек се чувства добре. Но “работното” налягане не винаги съвпада с нормалното. Сега е прието да се смята, че нормалното налягане не бива да надвишава 139/89 и да не е по-ниско от 90/60. Когато то е извън тези граници, значително се натоварват стените на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и други органи. Знаем колко са опасни състояния като инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност.
Когато апаратът за кръвно показва стойности 160/100-180/120 трябва да сте наясно, какво рискувате.

Установено е, че ако се превишат трайно стандартните норми на кръвното, дори само с 10 мм живачен стълб, рискът от усложнения скача на 30%. И дори високото кръвно да не ви създава дискомфорт, вземете мерки, за да го свалите.

Мит 3 - Проблемите с кръвното са ми по наследство, не мога да ги избегна
Това е вярно отчасти. Наследява се не високото или ниското кръвно, а предразположеността към тях.
Има болести, които са доста разпространени и се наричат многофакторни - захарен диабет, язвена болест на стомаха, исхемична болест на сърцето, алергични заболявания, бронхиална астма, псориазис, шизофрения, които се развиват под действието на много фактори, най-важният от които е наследствената предразположеност.

Рискът да се развие многофакторно заболяване е правопропорционален на броя болни роднини. От поколение на поколение заболяванията стават по-тежки, по-рано се проявяват и по-често се срещат.

Установено е, че ако от хипертония са страдали и двамата ви родители, то рискът за вас е около 57%, ако само майка ви - 30%, само баща ви - 13%.
Освен гените има и други фактори, които предразполагат към високо кръвно, като тютюнопушене, употреба на алкохол, затлъстяване, обездвижване, нездравословно хранене, стрес.

Мит 4 - Добре е често да сменяме лекарствата за кръвно, за да не привикне организмът ни към тях
И това не е вярно. Съвременните препарати за понижаване на кръвно са разработени така, че да се приемат пожизнено. Те се назначават постепенно, според стадия на хипертонията и съпътстващите заболявания.
Подборът на най-подходящото за вас лекарство и дозата му не е никак лесен, изисква дълго време и търпение. Особено трудно, е ако страдате от сърдечна недостатъчност.
Да се сменя препаратът без причина е нежелателно.

Мит 5 - Защо да чакам пред кабинета на доктора, ще питам мама - тя е хипертоник от години
Има над 6 различни групи препарати за кръвно налягане и всяка от тях е със свои показания и противопоказания. Дори вътре в една група препаратите се различават по свойствата си и се подбират индивидуално според колебанията на кръвното, съпътстващите заболявания и състоянието на пациента. Не бива да се доверявате на опита на роднини, съседи и приятели. Само високо квалифициран кардиолог може да избере най-подходящото за вас лекарство.

Мит 6 - Пия хапчета само когато кръвното ми скочи, защо да се тровя с химия, когато е нормално
Това е доста разпространена заблуда. Все едно да не взимате всеки ден оралните си контрацептиви. Артериалната хипертония е хроничен проблем и без лечение може да прогресира, твърдят специалистите. В редица изследвания се твърди че хипертонията може да се държи под контрол и да се избегнат всички съпътстващи я проблеми. Тайната е здравословен живот и редовно взимане на хапчето за кръвно, което се приема веднъж дневно. За страдащите от хипертония е важно не толкова високите стойности и бързината, с която се понижават, а да се поддържа стабилно ниво и да не се допуска те да варират, защото това травмира кръвоносните ни съдове и се увеличава вероятността за образуване на плаки и нарушаване на кръвообращението.

Мит 7 - При младите мъже лечението на хипертонията води до импотентност
В това твърдение има нещо вярно. Някои препарати наистина отслабват половата функция. През последните години влиянието на терапията за високо кръвно върху репродуктивната функция при мъжете активно се изследва. Доказано е, че ако не се лекува високото кръвно, постепенно отслабва репродуктивността, като тези изменения настъпват по-бързо при пушачи. Някои препарати от групата на бета-блокерите наистина намаляват либидото и сексуалната удовлетвореност при продължителен прием, но не влияят на ерекцията.
Но има и друга група медикаменти, които повишават потентността и либидото, така че добре е мъжете да се консултират със специалисти.

Мит 8 - Ако кръвното постоянно е ниско, може да забравим за него. От ниско кръвно не се умира
Хората с ниско кръвно (хипотоници) по-рядко се сблъскват със сърдечно-съдови усложнения, но с годините хипотонията може да се трансформира в хипертония. Възможно е дори леко повишение на кръвното да се понесе тежко от един хипотоник. Ето защо и хората с ниско кръвно трябва да си го мерят редовно.
Освен това има и куп други неприятни заболявания, които понякога съпътстват хипотонията: анемия, проблеми със стомашно-чревния тракт, черния дроб, панкреаса, неврози, порок на сърцето, ендокринни заболявания, импотентност при мъжете.

Така че от хипотония не се умира, но тя може да ни създаде доста ядове и не бива да я пренебрегваме.

Мит 9 - Всички хипотоници обичат да спят повече и да си хапват сладко
Това е вярно, но съвсем не е някакъв каприз, а физиологична потребност на хората с ниско кръвно, тъй като при тях всички органи и главният мозък са недостатъчно снабдени с кръв и обменните процеси протичат по-бавно. В резултат пада тонусът, работоспособността намалява и е необходимо повече време за възстановяване на силите. При артериална хипотония са необходими поне 10-12 часа сън.
За тези, на които кръвното е ниско, сладкишите, особено с чай или кафе, са отлично тонизиращо средство.

Мит 10 - При ниско кръвно е добре да сме по-предпазливи с физическата активност
Наистина за каква гимнастика сутрин може да става дума, когато на хипотониците им е трудно да се вдигнат от леглото, вие им се свят и им трябва поне половин час, докато се съвземат. А вечер пък нямат сили да се доберат до дома си. Въпреки това физическата активност е много важна за хипотоника, както хапчето за хипертоника. Просто трябва да намерите правилния подход към собственото си тяло.

Затова когато се събудите, се протегнете и поемете дълбоко дъх. Седнете на кревата и след това станете. Много помага и самомасажът. Няколко пъти погладете главата с леки движения като с гребен, които постепенно усилете. Масажирайте темето в посока към челото, после врата и раменете. През деня при усещане на умора и главоболие, разтрийте точката в меката зона между палеца и показалеца на ръката си.

важно
Никога не скачайте от леглото, ако кръвното ви е ниско. При рязко изменение на положението на тялото, особено след нощен сън, кръвта не успява толкова бързо да достигне до главния мозък и затова се появява световъртеж. Организмът ви трябва да преминава плавно от едно състояние в друго.