Симпатичен ( на пръв поглед) сюжет ни предлагат тук, където се събуждаме от зимен сън сред повечето будни европейски народи и вадим на показ Баба Меца.

Така са казва локомотивът, произведен през 1931 г. в Полша и поправен наскоро в България, за да вози туристи в ретро стил.

Не липсват суперлативи в информацията за тази инициатива на БДЖ и Министерството на туризма. Тя, както много чудатости у нас и по света, се очаква да привлече любопитни пътници и от чужбина, готови да си платят стотици евро за удоволствието да се качат на машината на времето и да се върнат във времена, когато не са били родени.

Локомотивът, който тук е предмет на гордост, се оказва най-мощната подобна парна машина в Европа днес. Ето, че и ние сме Номер едно ( по ретро мощност)!

http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/BDZh-puska-retro-lokomotiva-Baba-Metca-za-Tcvetnitca-i-Lazarovden_651316.html

А по същото време, не много надалеч от нас на Запад и в центъра на Европа, сюжетът е доста по различен, направо футуристичен. Нашите съседи по континент, включително сред бившите ни сълагерници от владенията на съветската Баба Меца ( от Унгария и Словакия), много скоро ще се возят със 1300 километра в час. Това ще направи възможно да се стига за десетина минути от Виена до Будапеща или до Братислава.

http://www.expert.bg/Vlak-shte-stiga-ot-Viena-do-Bratislava-za-8-minuti–529112.html

Кой с каквото може се представя, нали…

Share on Facebook