На 28 март е богат и църковния календар, и списъка с имена, празнуващи своя имен ден - цели осем!

1. Свети Преподобни Иларион Нови Изповедник Пеликитски - Честваният на 28 март Христов изповедник Иларион е наречен "нови", за да се отличава от Иларион Далматски, също изповедник, който пострадал през 845 г. при византийския император Лъв V Арменец (812-830 г.). Неговата памет се чества на 6 юни.

Преподобни Иларион Нови живял по времето на византийските императори иконоборци Лъв Исаврянин (717–741 г.) и неговия син Константин Копроним (743–775.г.). Той приел монашество още в ранна младост и постигнал големи духовни висоти и благодат да върши дивни чудеса: в сушаво време низвел изобилен дъжд, парализирана ръка раздвижил, на слепец дал зрение, хримо прохождали по негова молитва. Понеже преп. Иларион бил иконопочитател и проповедник на иконопочитанието, манастирът му Пеликита (в Мала Азия до Хелеспонт) бил изгорен, а монасите му били мъчени до смърт и разгонени. Самият той бил изпратен на заточение, където умрял като изповедник на православната вяра.

2. Свети Преподобни Стефан Изповедник Чудотворец Триглийски - той живял по времето на византийския император иконоборец Лъв Арменец (813–820). От младини приел монашеството и се отдал на строг постнически живот. Той бил украсен с всички монашески добродетели и с богат духовен живот, затова бил избран за игумен на Триклийския манастир. За неотстъпната му привързаност към иконопочитанието преп. Стефан бил измъчван дълго време в тъмничен затвор. Накрай той бил изпратен на заточение, където всред страдания и болести предал душата си на Бога.

3. Св. мъченик Боян, княз Български - той е син на хан Омуртаг и внук на хан Крум. Той е осъден на смърт от брата си Маламир за вярата Христова, паднал под удара на меча около 833 година.

Един от най-великите ханове на онази България, хан Крум (803 -814 г.), при едно от многото свои нашествия във Византия взел в плен учения византиец Кинам. Синът и наследник на хан Крум, хан Омуртаг (816–831 г.), забелязал христианизаторското влияние на Кинам върху ханските синове. Омуртаг се опитал веднъж да го застави да вземе участие в една идоложертвена трапеза. Понеже Кинам рязко отказал да стори това, хвърлили го в затвора за дълги години.

Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831- 836 г.), по молбата на своя по-голям брат, княз Енравота-Боян, той извел Кинам от затвора и го подарил на брата си като роб. Обаче скоро княз Енравота-Боян тайно приел християнско кръщение под влиянието на Кинам. Като узнал това Маламир опитал да застави брат си да се откаже от "чуждия Бог". Но князът решително заявил:

- Аз се гнуся от езическите идоли и почитам Христа, истинския Бог и никой не ще може да ме отлъчи от любовта ми към Христа!

Тогава Маламир произнесъл над него смъртна присъда. Преди да бъде посечен, мъченикът произнесъл вдъхновена пророческа реч:

- Тази вяра, заради която аз сега умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували. Но и ти самият – обръща се към брат си Маламир – подир няколко години зле ще изхвърлиш своята злочестива душа, без да получиш никаква полза от своята жестокост! След това Христовият мъченик преклонил глава под меча и приел мъченически венец около 833 година.

4. Св. свещеномъченик Георги, епископ Загорски.

5. Св. свещеномъченик Петър, свещеник Мъгленски

СВОЯ ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ СЛЕДНИТЕ ИМЕНА: Боян, Бояна, Бойко, Бойка, Албена, Баян, Бойчо, Иларион