Изборите отминаха, с тях изборните страсти, но други един страсти предстоят. Те ще са породени от разговорите между ГЕРБ и възможните им коалиционни партньори. Към момента ясно се очертава само един – Обединените патриоти.

 

Патриотите съзнават отлично важността си на нов балансьор в българската политика. Тройната коалиция помежду им ги направи незаобиколим фактор. Със сигурност те няма да изтъргуват евтино своята подкрепа за новия кабинет. ГЕРБ трябва да са готови на дълги и изнервящи разговори. Патриотите ще поставят поне три условия, за да им дадат своята подкрепа – повишаване на доходите на пенсионерите, повече социална ангажираност на държавата и на последно, но е и по важност място – отношенията с Турция.

 

От кампанията и цялото говорене в нея почти едно мнение ГЕРБ и Обединените Патриоти имат само по последната точка.

 

Друго неизвестно в предстоящите пазарлъци е и това дали Патриотите ще поискат открито да влязат във властта или ще предпочетат отново ролята на подкрепящ фактор в парламента. Със сигурност обаче поне един от тримата съпредседатели – този на ВМРО Красимир Каракачанов, ще е изкушен от перспективата ръководената от него партия да има свои хора във властта.

 

Разбира се всичко зависи и от точната бройка депутати, която ще вкарат ГЕРБ и Обединените Патриоти. При запазване на сегашните резултати, двете формирования или с малко ще минат заветните 121 мандата в парламента (предварителната математика им дава общо 123 места), или малко няма да им достигне. Тогава на сцената ще се появи „Воля“ на Веселин Марешки. Новосформираната партия на аптечния и петролен бос ще има най-малко 11 депутатски места. Основен проблем пред „Воля“ обаче е непоследователната политика на нейния лидер. Той е способен сутринта да каже едно по даден въпрос, на обед второ, а към края на деня и трето. Така че никак няма да е учудващо ако той се превърне в третия парламентарен партньор на ГЕРБ в 44-ото обикновено Народно събрание.

 

Тази нова партия от раз след нейното създаване влезе в парламента и поне няколко месеца ще бъде под въздействието на емоциите. Често те обаче замъгляват и пречат на реалния поглед на нещата, а от „Воля“ със сигурност ще се поддат емоционално и малко самоуверено ще си въобразят, че вече са някакъв фактор в политическия живот у нас. Ще използват и добре познатата формула „Правим го за България“.

 

Със сигурност пазарлъци ще има. Ще има и съспенс в преговорите, но техният завършек е предварително ясен. ГЕРБ няма с кой друг да се коалира след оставането на Реформаторския блок извън парламента освен с Обединените Патриоти и в краен случай с „Воля“. Борисов иска да управлява отново и ще му се наложи да изхаби доста нерви в доизясняването на детайлите около новото правителство. Резултатът обаче ще бъде едно стабилно парламентарно мнозинство и нов кабинет „Борисов-3“.