Пловдив успя да запази запазената си марка на синята крепост на България, след като ГЕРБ за пореден път е първа политическа сила в изборите за Народно събрание. Добри резултати под тепетата имат още Патриотичният фронт, както и десните формации, които не успяха да прескочат 4-процентната бариера. 

За ГЕРБ бюлетина са пуснали над 35% от имащите право на глас пловдивчани. Това означава, че партията ще вкара най-малко четирима депутати от Пловдив -Бойко Борисов, бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова, скулптора и ексминистър на културата Вежди Рашидов и бившия депутат Атанас Ташков. С шансове за 44-ия парламент са още двама души от листата на ГЕРБ. Ако Борисов направи правителство и вземе отново в екипа си Рашидов за министър на културата, тогава влизат юристът и опитен парламентарист Димитър Лазаров и зам.-кметът Александър Държиков. Има и още един вариант - Лазаров отново да е депутат - ако Бойко Борисов влезе от 25 МИР - София, където също е водач на листа. 

Системата Хеър-Ниймайер най-вероятно ще отреди трима депутати на БСП. Това са проф. Иво Христов, доц. Георги Йорданов и Теодора Халачева, ако няма изненада с преференциите.  

Заради добрия си резултат в Пловдив Обединените патриоти се надяват на два мандата. Това означава, че досегашният народен представител и бивш кмет Славчо Атанасов е сигурен за 44-ия парламент. В Народното събрание може да влезе още регионалният координатор на ВМРО Александър Сиди, ако не бъде изпреварен с преференции от четвъртия в листата Костадин Гаров.  

Част от имената на бъдещите народни представители от ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти може да се окажат съвсем различни, ако избирателите масово са гласували с преференции. Само 7% са нужни, за да се преподреди листата. 

С по 1 мандат засега са Реформаторският блок, Воля и ДПС. От РБ в парламента влиза бившият министър на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев. Бизнес дамата Нина Миткова от партията на Веселин Марешки ще е новото лице в Народното събрание. ДПС връща на жълтите павета Петя Раева. Тя беше народен представител в 41-ото и 42-ото НС, а след това издаде втора книга за здравословен начин на живот, създаде хранителна добавка за редукция на килограмите и откри верига ресторанти. 

Трендът 

На парламентарните избори през 2014 година победата на ГЕРБ в Пловдив беше убедителна. 61 249, или 42. 40%, от избирателите подкрепиха партията на Борисов и вкараха в парламента 5 депутати - Менда Стоянова, Вежди Рашидов, Стефан Дедев, Атанас Ташков, Димитър Лазаров. След като Рашидов стана министър на културата, мястото му зае бившият кмет на „Източен” Петър Петров.  БСП пък претърпя най-голямото си поражение от години. 19 786 души, или 13. 69%, подкрепиха социалистите и за първи път изпратиха само един депутат - Георги Търновалийски.  Тогава за Реформаторския блок вота си дадоха 13 763, или 9.5%, а депутат стана доц. Димитър Шишков. Патриотичният фронт събра 12 992 гласа, или 8,9%, и изстреля в парламента Славчо Атанасов. За България без цензура гласа си дадоха 8242 пловдивчани, или 5,7%. Тогава водачът на листата Николай Бареков предпочете да остане евродепутат, а вторият адвокат Дяко Дяков беше изместен с преференция от Ана Баракова заради феномена 13/13.  ДПС събра 5820 гласа, или 4.02%, и народен представител стана бившият областен управител и бизнесмен Венцислав Каймаканов. Мандат взе и АБВ, макар в Пловдив да не минаваше 4% бариера. Тогава за партията на Георги Първанов гласуваха 5707 души, или 3.9%. Неин представител в 43-ото НС бе проф. Борислав Борисов.    

Година по-рано през 2013 година резултатите бяха съвсем различни. Тогава ГЕРБ имаше 62 003 гласа, или 38.34%, и вкара 6 депутати - Бойко Борисов,  Менда Стоянова, Вежди Рашидов, Димитър Лазаров, Стефан Дедев, Антоний Йорданов. 

БСП постигна един от най-високите си резултати - 41 247 гласа, или 25.5%, и успя да изстреля 4 народни представители - Стефан  Данаилов, икономиста Петър Чобанов, бившия шеф на МБАЛ „Свети Пантелеймон” доц. Илия Баташки и общинския съветник Красимир Мурджев. 

От Атака влезе Павел Шопов. Тогава за партията на Волен Сидеров вота си дадоха 13 252 избиратели, или 8,1%. ДПС, Движение България на гражданите и СДС нямаха нито един народен представител, тъй като не успяха да прескочат бариерата от 4%.