ГЕРБ ще вкара между 5 и 7 народни избраници от Втори МИР, а БСП са твърдо с трима депутати. Това сочат предварителните резултати , информира "Флагман".
Точното разпределение на мандатите ще стане ясно до няколко часа и зависи от това колко партии ще минат 4-процентовата бариера.

Ако са само 4 – ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти и ДПС, първата политическа сила ще спечели 7 от 14-те мандата в Бургаска област. 3-а са за БСП, 2 мандата са за Обединените патриоти и 2 за ДПС, вторият е на чертата.

При пет партии, почти сигурно един от мандатите на ГЕРБ ще падне за сметка на ПП „Воля”. Интересно ще стане обаче, ако ДОСТ премине бариерата. Партията на Лютви Местан има добър резултат в региона и със сигурност ще има депутат, който ще бъде за сметка на висящия мандат на ДПС.

Ако някой измежду Реформаторския блок и Нова Република прескочи 4-те %, то ГЕРБ ще загуби още един от мандатите си – ще остане с пет. Реформаторският блок е една от партиите, които имат сериозна подкрепа в Бургаска област и със сигурност вкарват депутат от Бургас, ако преминат бариерата.

Изключително любопитно ще е и преференциалното разпределение на гласовете. Точните резултати се очакват в понеделник сутринта. 

Най-сериозни са очакванията за пренареждане на листата на БСП, където 10-ият Димитър Стоянов проведе сериозна преференциална кампания и се смята, че ще събере необходимите 7 % за пренареждане на листата.