8 жалби и сигнали са постъпили към настоящия момент в Централната избирателна комисия, съобщи пред журналисти Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия. Нейкова отбеляза, че те са препратени по компетентност, а по други са дадени указания.

"Два от сигналите са свързани с нарушения в организацията на работа на Секционната избирателна комисия (СИК). Например имаме сигнал, че в район "Оборище" СИК в ИСУЛ не допуска дежурния медицински персонал да гласува. Дали сме указания да се спазват решенията на ЦИК именно - персоналът, който е на 12-часово дежурство да може да гласува в съответното болнично заведение", обясни Нейкова. 

По думите й малко сигнали са постъпили по отношение на гласуването извън страната. "Една част от тях са свързани с попълването на декларациите на избиратели, които не са подписани в избирателните списъци първоначално. Това са тези избиратели, които не са подали заявления за гласуване извън страната и е необходимо да ги попълват", поясни тя като припомни, че ЦИК е указала това да става в изборното помещение, пред СИК и съгласно Изборния кодекс не се допуска предварително раздаване на изборни книжа и материали, а тази декларация е част от тях. 

Камелия Нейкова обърна внимание на всички желаещи да гласуват, че трябва бюлетината, която им се предоставя, да бъде откъсната от кочана с бюлетини пред тях. "Не е правилно да има накъсани предварително откъснати, сгънати или подпечатени такива. Към момента няма сигнали за нарушения по отношение на това", добави тя. 

Във връзка с квадратчето "Не подкрепям никого" Нейкова отбеляза, че гласът на избирателите, гласували по този начин са действителни, но тайните гласове няма да се разпределят.