Германците в малката западна провинция Саар днес гласуват в избори, които може да притеснят канцлера Меркел и да повлияят на шансовете й да спечели четвърти мандат на националните избори, съобщава Ройтерс.

Днешният вот е първият от общо три регионални вота преди националния на 24 септември. Той е първият електорален тест за новия лидер на социалдемократите Мартин Шулц, който вдъхна нови сили на партията с обещание да се справи с неравенството, от което са недоволни много избиратели, уморени от управлението на Меркел.

В момента Саар се управлява от голяма коалиция между ХДС на Меркел и социалдемократите. Но социологическите проучвания показват, че след днешния вот е възможна клоняща наляво коалиция между ГСДП, радикалната левица в лицето на партия "Левите" и Зелената партия. Ако "зелените" не успят за спечелят достатъчно гласове, не е изключено да се стигне до коалиция между социалдемократите и левите.

Трипартийна лява коалиция в Саар би била третата на регионално ниво след Берлин и Тюрингия и може да даде импулс за подобен съюз на национално ниво, посочва Ройтерс.

Според социологически проучвания 44 процента от избирателите в Саар биха искали следващото правителство да се ръководи от социалдемократите и само 33 процента са за Меркел, при чието управление в Германия се радват на икономически растеж и висока заетост, но се задълбочи неравенството между бедни и богати.
Шулц се опитва да спечели недоволната работническа класа с послания за социална справедливост.

ГСДП, "Левите" и Зелената партия се споразумяха да не се нападат по време на кампанията, посочва Ройтерс.
 

/БТА/