Забраната за внасяне на таблети и компютри в самолетните салони, наложена от САЩ за някои полети от арабски страни и от Турция, влезе в сила днес за летището в Дубай, едно от най-оживените в света, предаде Франс прес.

Това се случва в момент на пиково натоварване за летището с най-висок международен пътнически трафик в света. Близо 1,1 милиона пътници се очаква да минат през аерогарата му от петък до неделя.

Особено натоварено се очаква да бъде, поради това, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) празнуват идването на пролетта с удължена седмична почивка. А за цялата година летищните власти очакват в Дубай около 89 милиона транзитни пътници.

 
САЩ не уточниха колко време ще трае ограничението, но авиокомпанията "Емирейтс", със седалище в Дубай, съобщи за АФП, че й е разпоредено да го прилага до 14 октомври.
 
Забраната се отнася и за електронните уреди, продавани в безмитните магазини на летището в Дубай, посочи пред местно радио шефът на комплекса Пол Грифитс.
 
За да уталожи недоволството сред клиентите си и, по-специално, пътуващите бизнесмени, "Емирейтс", която изпълнява всеки ден 18 полета от Дубай за САЩ, обяви, че въвежда безплатна услуга, чрез която пътниците ще могат да използват компютрите и таблетите си до самото влизане в самолета.
 
Днес трафикът на дубайското летище е още по-затруднен заради облаци, причинили закъснения на полети, насрочени за снощи и за тази сутрин, информира БТА.
 
Американските власти забраниха внасянето на лаптопи и таблети в салоните на самолетите от 9 въздухоплавателни компании, пристигащи от 10 международни летища, разположени в арабски страни и Турция, като се мотивираха с опасност от атентати.
 
Всичките осем държави, чиито летища и фирми обхваща забраната, са съюзнници или партньори на САЩ - Турция, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ и Мароко.
 
След САЩ, подобна забрана огласи във вторник и Великобритания. Тя също обхвана Турция и пет арабски страни - Ливан, Йордания, Египет, Тунис и Саудитска Арабия, но не и Дубай.
 
Тези забрани, каквито не прилагат други страни, засегнати от атентати - например Франция, предизвикват много критики, отбелязва френската агенция. Някои подчертават, че са насочени само срещу мюсюлмански страни, а според други коментатори става дума за протекционистка мярка от страна на САЩ, доколкото американски компании се оплакват от конкуренция от страна на действащи в бранша фирми от Залива.