Американските военни признаха днес, че по искане на иракските сили за сигурност са нанесли въздушен удар по позиции на Ислямска държава в Западен Мосул, при който се твърди, че са загинали десетки цивилни, съобщи Ройтерс.

Американското централно командване уточни в съобщение, че приема сериозно твърденията за жертвите и е започнало разследване за определяне на фактите около удара и верността на твърденията за цивилни жертви.

Първоначалното разглеждане на информациите за самолетните удари, извършени в периода 16-23 март, показва, че по искане на иракските сили за сигурност коалицията на 17 март е нанесла удари по позиции на бойци на Ислямска държава в Западен Мосул на местата, споменати в съобщенията за загинали цивилни лица, се отбелязва в съобщението, цитирано от ТАСС.

По-рано днес агенция Асошиейтед прес съобщи, като се позова на представители на иранските власти, че в резултат на самолетните удари в Западен Мосул може да са загинали над 100 мирни граждани. 

Не се посочва обаче кой точно е нанесъл ударите, като само се уточнява, че в посочения район действат правителствените сили на Ирак с подкрепата на САЩ, припомня ТАСС, цитира БТА.