Двадесет процента от детските градини и ясли на територията на Пловдив са показали завишена концентрация на газ радон. Това сочат данните от замерване, направено в края на 2014 г. Радиоактивният газ е вторият фактор след тютюнопушенето за развитие на рак на белия дроб, коментират лекари. За резултатите през 2015 г. е била уведомена Община Пловдив, изпратени са протоколите и са дадени предписания. В обследването тогава са били проверени всичките 90 забавачки и ясли в града.

Не са някакви стойности, които да са съществено нарушение на нормите, но е имало отклонения, коментира д-р Цвета Иванова, началник на отдел "Радиационен контрол" в РЗИ - Пловдив.

Подобно обследване в момента се прави от регионалните здравни инспекции по Националната програма за защита на населението от радон в сгради. То стартирало в края на 2014 г., а резултатите се очаква да излязат в началото на 2018 г., обясни д-р Иванова. Обследването е за жилищни сгради, като общо 130 детектора са били раздадени на доброволци, които да измерят нивата на радон в своите апартаменти. През 2015 г. по стартиралото национално проучване са предоставени още 100 уреда. Тази година доброволци са получили още 30 контролни устройства за мерене на радон в зависимост от сезона.

При раздаването на детекторите се опитахме да обхванем равномерно Пловдив и областта, срещаме проблем обаче при намирането на отговорни доброволци, обясни д-р Иванова. Според нея много хора нямат информация за радона и затова се притеснявали да се включат в проучването. Други отказвали да отнесат детектора в домовете си, като обяснявали, че се страхували да не ги облъчи.

Ползването му е лесно и без вредни последици, обясниха специалистите. Нужно е само да бъде поставен на определено място - обикновено първи или приземен етаж. И след определения срок да се предаде в здравната инспекция за отчитане на данните. В края на проучването всеки доброволец ще получи достъп до информацията с отчетените данни, измерени в дома му.

Според д-р Иванова честото проветряване на домовете и помещенията е един от начините за намаляване концентрацията на газ радон в жилището.

Специалистите предлагат решение:
Изолирайте пода и тавана

Радонът е инертен газ, който се образува в радиоактивните руди и минерали и постепенно излиза на повърхността на земята. Той е токсичен, а натравянето с него не е симптоматично, предупреждават лекари. Голямата опасност за човека е, че вдишани, тези частици се прикрепят по дихателните пътища и водят до облъчване на чувствителните клетки в белодробната тъкан.

А облъчването става предимно в жилища. Как влиза в дома ни радонът? Понякога се запазва в различни строителни материали и прониква в жилищата през пукнатините, обясняват експертите. Единственият начин да се разбере каква е концентрацията му в жилището е измерването му с детектори.

Трябва да знаете, че концентрацията му в сгради е значително по-голяма, отколкото на открито, а влиянието му върху организма зависи и от етажа, на който живеем. В приземните и по-ниските етажи радонът има по-голяма концентрация. Това, което можете да направите, е редовно да проветрявате мазетата и жилищните помещения. Специалистите в строителния бранш предлагат още два варианта, чисто технически. Първият е да изолирате пода или тавана на долното помещение. Вредното излъчване може да се изолира с подова замазка или с изолиращо полимерно фолио. Другият вариант е с т.нар. пръскана изолация на базата на полиуретанови или епоксидни смоли.

Според последните директиви заради препоръка от ЕС данните за радона в жилищата ще станат част от офертите за тяхната продажба и отдаването им под наем, също като енергийните им характеристики.