Израелската полиция арестува днес 19-годишен израелец евреин като главен заподозрян за поредица бомбени заплахи срещу еврейски центрове в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Говорителят на израелската полиция Мики Розенфелд определи лицето като хакер, но заяви, че подбудите му засега са неясни.

Според израелските медии задържаният има двойно американско и израелско гражданство, и е бил обявен за непригоден за задължителната военна служба в израелската армия. През последните два месеца срещу различни еврейски общности в САЩ имаше вълна от анонимни телефонни заплахи.

Еврейската организация "Лига против клеветата" заяви, че броят на тези заплахи е над 120 от 9 януари насам, като те са ставали причина за евакуации на сгради и са обезпокоили еврейските общности, пораждайки у тях опасения от антисемитизъм. Заплахите били придружени с актове на вандализъм срещу няколко еврейски гробища.

По думите на Розенфелд разследването е проведено съвместно от ФБР, израелската полиция и полицейски служби в различни страни, като са били използвани технологии за проследяване на лицето, което отправяло заплахите от различни точки по света. Във Вашингтон ФБР потвърди ареста, но не каза нищо повече.