Всеки от нас понякога изпитва неприятни усещания на езика. Причина за това може да бъдат ранички, пукнатини, болезнени възли или уплътнения. Освен това е възможно изменение на цвета на езика и поява на налепи. Именно така се проявява глоситът. Иначе казано – възпаление на езика, вследствие на травма или съпътстваща инфекция. Глоситът може да е първичен, или възпалителният процес да е признак за вътрешно заболяване – тогава става дума за вторичен глосит.

Разновидности

Острото възпаление на езика може да премине в хронично при слаб имунитет, недостатъчна хигиена на устната кухина, консумация на прекалено люта или гореща храна, неправилно подбрани брекети и зъбни протези. Злоупотребата с никотин и алкохол често е причина за поява на глосит. Има няколко вида в зависимост от външните прояви на възпалението:

Катарален глосит – характеризира се с оток на езика и налепи. Смята се за повърхностно възпаление и се развива на фона на стоматит, орална кандидоза и анемия.
При язения глосит на повърхността на езика се появяват малки кървящи ранички. Може да се влоши общото състояние на пациента.
Дълбокият глосит засяга целия език, включително и дълбоките мускулни слоеве, тъканите в близост до него и дори лимфните възли. Телесната температура се повишава, появява се слабост и главоболие. Отокът на езика е толкова ясно изразен, че може да се затрудни дишането.


Като вторично заболяване, глосит може да се появи на фона на проблеми със стомашно-чревния тракт, при хипо- или хипервитаминоза, глисти, анемия, дефицит на фолиева киселина, сифилис.

При бременност също може да се появи възпаление на езика, което обикновено е следствие от хормоналните изменения и недостатъчно количество витамини и микроелементи, приемани с храната.


Как се лекува
Разновидностите на заболяването и причините за възникването му са много, затова при наличие на симптомите е необходимо веднага да се обърнете към лекар. Само така може да бъде поставена правилна диагноза и да се предприеме ефикасно лечение. След като получите инструкции от медицинско лице, може да комбинирате лечението с допълнителни средства, които да облекчат болката и да успокоят възпалението. Добре действа настойката от по 30 г лайка и градински чай и 20 г жълтурчета, залети с половин литър вряла вода. Запарете за 1 час, прецедете, изстудете до стайна температура и правете промивки на езика.

Ето и още една рецепта: сварете 2 ч.л. босилек в чаша вода, охладете и промивайте езика с течността през целия ден. Добре действа и изплакването на устата с прясно изцеден сок от картофи. Задължително е да укрепите имунитета си чрез прием на витамини. Ако причина за развитието на глосит е дефицит на определени елементи – обикновено това витамини от групата В и Е, трябва незабавно да започнете да компенсирате недостига.