Нов спор за имота на "Александър Батенберг“ 53 избухна днес, след като Община Пловдив направи опит за изпълнение на заповед за премахване на сградите до Централна поща. Собствениците на имота отказаха да допуснат фирмата, която е наета за премахване на постройките. Общината ще внесе отказа им  в съда, за да се продължи с принудителното премахване, обясни заместник - кметът Димитър Кацарски. Сградите до Централна поща няма да бъдат събаряни до произнасяне на магистратите, уточни той.

Директорът на Дирекция "Общинска собственост“ към Община Пловдив Мирослава Сукарева заяви, че заповедта за премахване на сградите, която е от 2014 година, е обжалвана от собствениците на имота, но Административния съд е отхвърлил жалбите. В тази заповед са записани само 10 от общо 30-те собственици. Останалите нито са уведомени, нито знаят какво се случва, обяви Паолина Христева, адвокат на част от собствениците.

От Община Пловдив уточниха, че в заповедта са цитирани само собствениците, които са участвали във временния строеж.

Имотът е реституиран през 1999 година и е собственост на 30 души, наследници на стари фамилии. "През 2013 година се появи идеята на Община Пловдив за реализиране на проект "Археология“. Започнахме разговори със заместник-кмета Димитър Кацарски и с Мирослава Сукарева, директор на дирекция „Общинска собственост“ в Община Пловдив, които направиха предложение да направим оценка на имота. 

След като изпълнихме това искане и го внесохме в администрацията, вместо проекто-договор, получихме призовка за явяване на дело, в което Община Пловдив искаше прогласяване в нищожност на заповедта за реституция на имота. Искането им беше отхвърлено от съда, но въпреки това от Общината заявиха, че имота е общински, незнайно по какви причини, обясни Паолина Христева, адвокат на част от собствениците.

Мирослава Сукарева подчерта, че съдът не е отхвърлил искането на Община Пловдив, а го е прекратил, тъй като е преценено, че администрацията няма правен интерес. Тя допълни още, че собствениците на имота до този момент не са показали нотариален акт, а се легитимират единствено със заповедта за реституция.

Благородна Узунова, един от собствениците на имота, който е пропуснат в заповедта за събаряне на сградите обясни, че това е самоуправство от страна на Община Пловдив. Водата на този обект е спряна, токът е спрян, изгониха ни наемателите и ние не можем да получим блага от този наш имот. Писали сме и до прокуратурата, която също твърди, че няма престъпление срещу нас. А има такова, защото първо не са ни обявили в заповедта, спряха ни получаване на благата от имота. Чакаме някой да ни защити в тази България, коментира Узунова.

Цоньо Буров, който е един от собствениците на имота изрази надежда, че Община Пловдив ще тръгне по нормалния ред. Трябва да се мине по определени дела, в които Общината да докажат собствеността и да продължи тяхната процедура, ако са в тяхна полза делата. Ние ще се опитаме да защитим своя интерес в съда.

Собствениците на имота са категорични, че не са против обществения интерес, но настояват да бъдат спазвани законите на страната.