Днес е Трети март, свят ден, национален празник, който всеки горд българин трябва да почете по някакъв начин. Кой както го разбира.

Едни щурмуват легендарния връх Шипка още на разсъмване - отиват на паметника, където се е ляла кръв за свободата на България, за да сведат глава и да отдадат почит. Други веят трикольори от терасите, защипани до проснати на простора чаршафи и гащи, трети ще седнат на трапезата, ще обърнат няколко ракии и ще се чукнат с "А, "наздраве" за националния празник", а десетки хиляди още от вчера се трупат на опашки по границите...

Изумителна статистика даде тази сутрин чиновник от Агенцията за пътна инфраструктура, който отчете, че най-натоварени ще бъдат пътищата на границата ни с Гърция.

А какво търсят българи в Гърция на Трети март?!

Българинът на най-българския празник ще се топне на спа при съседите, ще тропне сиртаки, пък ще обърне няколко патрончета узо, гарнирани обилно с мазни панирани калмари. Какво от това, че е свят за България ден, важното е да разпуснем, сега ни е паднало, да се размажем от кеф в трите почивни дни. 

Уважаеми сънародници, пътуващи към Гърция, това ни е националният празник, по дяволите! Не просто почивни дни, в които да си развяваме задниците при византийците!