Европейският парламент ще гласува в четвъртък резолюция, с която призовава Европейската комисия да предложи въвеждането на временни визи за американските граждани, пътуващи за Европа в отговор на визите за българите, румънците, кипърците, поляците и хърватите за САЩ.

Резолюцията няма задължителна сила за Комисията, но евродепутати заплашват да заведат дело срещу нея в европейския съд за неизпълняване на задълженията й. Решението на съда вече трябва да бъде приложено.

Освен това парламентарните резолюции се считат за важен политически знак за волята на парламента.

Спорът между институциите за американските визи започна миналия април, когато Европейската комисия отказа да изпълни задължението си да предложи въвеждането на визи за граждани на САЩ, пътуващи за Европа за период от 2 г., докато се реши въпросът с отпадането на визите за гражданите на 5-те европейски държави, които все още се нуждаят от визи за САЩ.

Тогава Комисията публикува анализ, според който икономическите и политически щети от подобен акт ще са толкова големи, че изпълнението му не е целесъобразно.

По-спецално се очакваше, че дипломатическите отношения между Европа и САЩ ще се влошат, а европейският туризъм и авиация ще загубят около 7 милиарда евро годишно от отлива на американски туристи.

Европейската комисия увери, че е направила всичко възможно да убеди американците за свалянето на визите, но това не е получило отклик у американския Сенат и работата ще продължи при администрацията на Доналд Тръмп.

Въпросът с визите обаче не беше поставен пред вицепрезидента Майк Пенс, когато той беше в Брюксел миналата седмица. Еврокомисията обясни, че е бил даден приоритет на по-значими теми.

Евродепутатите обаче смятат, че правилата са за всички и Еврокомисията трябва да си изпълни задължението и да предложи визите. Още повече, че Комисията оспори това пред съда и магистратите потвърдиха, че тя не може да заобиколи ангажимента си.

Европейската комисия е задължена по закон да приеме делегиран акт, с който временно да върне визите за американски граждани, се казва в документа на парламента.

Депутатите смятат, че "процедурата предвижда точно определени срокове", които трябва да бъдат спазени.

Това се изисква по силата на Механизъм за визова реципрочност, който влезе в сила през 2014 г. Чрез него България и останалите 4 държави сигнализираха на Брюксел, че макар да не изискват визи от притежателите на американски пастроти, техните граждани не са третирани по същия начин. На 12 април 2016 г Еврокомисията трябваше да се задейства като предложи визите, най-късно до 12 април 2018 г.

След като Канада се съгласи да свали визите за българи и румънци от 1 декември, САЩ останаха единствената държава в света, която не прилага правилото за визова реципрочност към ЕС.

И петте европейски държави, към които все още се прилага визов режим, не изпълняват формалните критерии на американските власти за отказаните и пресрочени визи, които са предварително условия за премахване на визовия режим.