По обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив са осъдени Илия М., 45 г., и Петър Т., на 63 г., за това, че са организирали предлагането на гласоподаватели на имотна облага – парични средства с цел да ги склонят да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия, като Петър Т. умишлено е склонил Илия М. да извърши деянието и първият е действал като подбудител, а вторият като извършител.

На неустановена дата в периода от 10 април 2013 г. до 25 април 2013 г. в с. Стряма Петър Т. се е срещнал с Илия М. и по време водените разговори между тях се договорили да предлагат на множество гласоподаватели от гр. Раковски, с. Стряма, с. Момино село, с. Шишманци, с. Белозем, с. Болярино, с. Чалъкови, всички в общ. Раковски, обл. Пловдив, и от гр. Брезово, с. Пъдарско, с. Дрангово и с. Борец, всички в общ. Брезово, обл. Пловдив, определени парични суми, за да ги склонят да упражнят избирателното си право в полза на политическа партия на изборите за народни представители на 12 май 2013 г.

Районен съд-Пловдив е наложил наказание на Илия М.  в размер на една година лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим и глоба в размер на 5 000 лева. Районен съд-Пловдив е наложил на Петър Т. наказание от една година лишаване от свобода условно с 3 години  изпитателен срок и глоба в размер на 5 000 лв.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Пловдив.