Косата, лицето, ръцете, краката, все неща за които се грижим ежедневно, за да бъдем красиви. Кожата на шията обаче е един от първите предатели на младостта и често възрастта започва да личи именно там. С появата на гънките и отпускането започваме да се питаме защо.

Кожата на шията е по-тънка от тази на лицето, по-чувствителна е към влиянието на околната среда, по-податлива е на агресията на ултравиолетови лъчи, произвежда по-малко себум и е често пренебрегвана зона на обгрижване.
Поправете последното с няколко рецепти за справяне с проблемната кожа на шията в домашни условия.

Подмладяващо действие: Смелете половин домат и половин обелен корнишон. Добавете малко сметана и с получената смес намажете зоната на шията и деколтето. Оставете да подейства 15 мин и измийте с хладка вода.
Стягащ ефект: Намачкайте 3 ягоди, добавете малко прясно мляко. Втрийте добре в кожата и изплакнете. Нанесете овлажняващ крем след това.
Тонизиране: Смесете 1 с.л. ябълков оцет, няколко намачкани малини и половин смлян и обелен корнишон. Намажете кожата добре и изплакнете с хладка вода.
Почистване и изглаждане: Разбъркайте малко сол с прясно мляко, така че да се получи рядка каша. Втрийте в кожата, оставете да изсъхне и отмийте.

Важно: Не забравяйте, че кожата на шията е една от най-незащитените от слънчеви лъчи зони на тялото. Не пропускайте да нанасяте крем с UVA и UVB защитен фактор и от брадичката надолу.