Европейската комисия одобри от началото на годината официално препаратите за спешна контрацепция да се продават без рецепта. Нещо, което е логично и отдавна се практикува у нас. Тъй като спешната контрацепция е добре да се приема най-късно до 72 часа след рисковия полов контакт, безсмислено e да трябва жената да посещава личен лекар, да взима направление, след това да посещава гинеколог, за да ѝ бъде изписано хапчето, подчертават специалисти. От друга страна, някои гинеколози се притесняват от прекомерна и неправилна употреба, ако този тип лекарства се предлагат без никакъв лекарски контрол. Въпреки че се смята, че тези хапчета нямат сериозни странични ефекти, те все пак би могло да повлияят негативно при пациентки със стомашни и чернодробни проблеми.
Гинеколозите подчертават, че спешната контрацепция

не е метод, който да се използва често

и не замества редовната такава. Методът е подходящ при проблемни ситуации като скъсване на презерватив, пропуснат прием на стандартната контрацепция, недобре осъществен прекъснат полов акт или случаи на насилие.
Според лекарите не е подходящо такава контрацепция да се използва всеки месец. Те подчертават също, че е необходимо хапчето да се приеме възможно най-бързо след секс - най-късно до 72 часа. Разработват се и нови варианти, при които ще е възможно да се постигне ефект дори при прием до 120 часа след половия акт.
Гинеколозите обясняват също, че

ефикасността съвсем не е 100%

По изчисления се смята, че е около 80% процента, защото хормонът, който се съдържа в препарата, забавя овулацията и предотвратява оплождането на яйцеклетката, но това невинаги е възможно. Процентът на сигурност обаче скача на 95%, ако хапчето е прието през първите 12 часа след сексуалния контакт. Затова специалистите настояват такъв тип препарати да се продават без рецепта, защото всеки час е от изключително значение при рискова ситуация. Те обясняват, че хапчето предотвратява бременност, като покачва определен хормон и забавя съзряването на яйцеклетката, но ако оплождането вече се е осъществило, хапчето няма да предпази от бременност, защото то не предизвиква изхвърляне на вече оплодена яйцеклетка и не може да доведе до аборт. Въпреки че няма данни този тип контрацепция да уврежда плода, не се препоръчва да се прилага, ако вече знаете, че сте бременни. Лекарството не само че няма да подейства както искате, но може и да има риск за здравето ви, алармират гинеколози.

Специалистите подчертават, че хапчето е подходящо както за млади, така и за зрели жени. Те обясняват, че дори във фазата преди менопаузата, макар и много рядко, се стига до нежелана бременност точно защото жените са убедени, че е невъзможно да забременеят. Затова специалистите препоръчват и на тези жени винаги да имат подръка спешна контрацепция.

Във Франция дори има предложение такива хапчета да се предоставят при нужда от медицинските сестри в училищата и в колежите и те да са безплатни за непълнолетните. Разбира се, предложението намира и противници, подчертаващи, че по този начин се насърчават младите да правят небезопасен секс. Все пак този тип препарати не са подходящи за прием от лица под 12-годишна възраст, и то не само от морални съображения, а защото може да повлияят негативно върху черния им дроб.

Специалистите подчертават също, че е важно от седем до десет дни след приема на хапчето да се избягват полови контакти без презерватив. Ако приемът се е наложил заради пропуснато хапче от стандартната контрацепция, необходимо е да се консултирате с гинеколога си, но в повечето случаи се продължава приемът на стандартните лекарства по схема.

Лекарите са категорични, че все пак този тип хапчета предпазват единствено от бременност, но не и от полово предавани болести, затова те не може да заменят презервативите.