Иран поиска разрешение да купи в течение на три години от Казахстан общо 950 тона уранов концентрат, необходим за развитието на гражданската му ядрена програма. Това съобщи днес ръководителят на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) Али Акбар Салехи, цитиран от АФП.

Искането е представено в органа, натоварен с контрола върху изпълнението на ядреното споразумение, сключено през юли 2015 г. от Иран с шестте велики сили - САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.

Салехи уточни пред агенция Исна, че покупката ще се извърши на два пъти - "650 тона на две пратки и 300 тона през третата година".

Последната пратка уранов концентрат, известен още като "жълт кейк", ще бъде превърната в газ, от който може да се получава обогатен уран, и препродадена в тази форма на Казахстан, добави той.

Ядреното споразумение с "шесторката" позволява на Иран да обогатява уран до 3,5% и да го продава в чужбина. За производство на ядрени оръжия е необходим уран, обогатен до 80%, пояснява АФП.

Според Салехи откакто е в сила ядрената сделка, действаща от януари 2016 г., Иран е внесъл вече около 382 тона уранов концентрат, включително голяма част от Русия, и е изнесъл в замяна обогатен до 3,5% уран, както предвижда споразумението.

Иран ще има нужда от нови уранови запаси, за да може ядрената му програма да навлезе в "индустриална" фаза, заяви през януари говорител на ИОАЕ. Той уточни, че Техеран прави проучвания в страната с цел да открие нови находища на уран, но планира и покупки от чужбина.