Във връзка с огромен разлив на фекална маса от широка канализационна тръба, открита в сряда вечерта, бихме искали да ви поканим на среща в непосредствена близост до Централата за биогаз в село Труд и да ви покажем източника, от който в момента изтичат големи количества мръсни канализационни води. Това заявиха от "Билд Инвест Сит" ЕООД:

"Новооткритата тръба е на 50 метра по права линия от централата. Поради ниското ниво на реката, миризмата е изключително силна. Селото няма пречиствателна станция. Съоръжението е проектирано през 2012 г., но не е построено. Битово-фекални води се вливат безпрепятствено от поне пет различни канализационни тръби в река Потока, приток на защитената р. Пясъчник.

На 24 февруари бе подаден поредният сигнал за нерегламентирано замърсяване на район, защитен в "Натура 2000". Жители на селото периодично се оплакват от миризми с фекален произход. В понеделник ще ви бъдат показани откритите от нас засега пет източника на замърсяване. 

Ще бъдете информирани и за нарушенията на няколко закона и регламенти, действащи на територията на Република България и засягащи здравето и начина на живот на 5000 български граждани. Заповядайте в понеделник, 27 февруари 2017 г., в 13.00 ч. в Централата за биогаз в село Труд".