Някои хора смятат, че не са родени с късмет. Психолозите обаче твърдят, че всеки си има талант, който може да развие и който да му донесе успех в живота. А трудностите са просто уроци и преход към нови житейски приключения. Опитахме да разберем дали има начин да провокираме късмета, да го извикаме в живота си, да го заслужим.

Оплакването ни отдалечава от желаното

Често се вайкаме как нямаме кола, апартамент, пари и по този начин вместо да получаваме липсващото, затвърждаваме нямането. Няма смисъл да се оплакваме, че животът е несправедлив и че все съседът, свекървата или шефът са ни виновни. Животът е устроен да ни се случва това, за което мислим и говорим. Затова трябва да спрем мърморенето, сълзите, както и прекаления интерес към живота на другите.

Всяко отрицание трябва да остане в миналото и да започнем да мислим за това, което искаме да постигнем. Известният доктор по психология Ричард Уайзман казва, че е нужно постепенно да се откъснем от вибрацията на проблема, да му обърнем гръб, за да отправим взор към търсенето на решението му. Само когато се освободим от негативните чувства и се научим да обръщаме гръб на това, което ни кара да се чувстваме зле - ще започнем да се приближаваме към желаното с бързи стъпки. Както казва една японска поговорка: „Ключът за вратата, през която влиза късметът, е у самия теб“.

Нагласите и вярванията ни дърпат напред или назад

Най-често нашите вярвания, нагласи и поведение ни превръщат в късметлии или неудачници. За това на първо място трябва да вярваме, че късметът е на наша страна. Вътрешните ни убеждения задействат механизма на т.нар. самосбъдващи се предсказания. Подсъзнанието винаги търси доказателства в реалния живот за това, в което вярваме и ги намира. Много важна са нагласата, оптимизмът и гледната точка.

Всяко едно събитие може да бъде разгледано като добър късмет или като лош – зависи от гледната точка. Обикновено късметът не е толкова в това какво ще получиш, а какво ще се случи в сравнение с това, което очакваш. Ние се определяме като късметлии или не, сравнявайки резултатите с нашите очаквания, искания и опасения. Ако са купили блузата, която сме искали, може да се ядосаме, но може и да влезем в друг магазин и да видим още по-хубава блуза и на по-изгодна цена. В характеристиката на късметлията пише, че той е човек, който открива възможности навсякъде, докато неудачниците не ги забелязват. Затова е редно човек да бъде отворен за неочаквани възможности. Хората често чакат да им се отдаде някаква възможност, а „възможността никога не идва – тя винаги е вече тук“, казва католическият свещеник и психотерапевт Антъни де Мело.

Да следваме интуицията си

За да си догони късмета си, човек е редно да действа спонтанно, както го учи интуицията, дори при поемане на рискове. Щастливата случайност обикновено е там, където няма много логика. Често благоприятната ситуация е резултат от наши минали действия и намерения, но се появява изведнъж, сякаш от нищото и затова го определяме като голям късмет или чудо.

-----
За да попадаме на добри обстоятелства и да постигаме успех е необходимо да навлизаме в нови територии, да променяме условията, да опитваме нови неща, да бъдем там, където не сме били.