Германските власти съобщиха, че за последната половин година са получи 136 молби за предоставяне на политическо убежище от турски дипломати.

Броят на молбите е нараснал рязко след неуспешния опит през юли 2016 г. за сваляне на президента Реджеп Ердоган от власт, пише Би Би Си.

Германското вътрешно министерство не съобщи имената на тези 136 души, но посочи, че всички те притежават дипломатически паспорт. Сред тези хора е възможно да има не само дипломатически служители, но и членове на техните семейства, които също имат дипломатически паспорти.

След опита за преврат в Турция бяха предприети мащабни чистки и арести. От страната избягаха група военни, вероятно участвали в пуча.

В края на януари властите в Гърция отказаха да предадат на Турция осмината избягали оттам военни, с което предизвикаха гнева на турските власти.

Властите в Турция обвиняват живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на преврата и поискаха той да бъде екстрадиран.

В рамките на разследването в Турция бяха задържани хиляди хора. Арестувани се оплакват от неспазване на техните права и изтезания.