Близо 600 млн. лв. е сумата, която са събрали синдиците на КТБ и скоро ще бъде разпределена между кредиторите на фалиралата банка. Това става ясно от изявление на синдиците на КТБ, разпространено до медиите. Сумата, беше написана първо в "Стандарт" още през септември 2016 г. Събраните от синдиците пари са 40% от общата стойност на активите на банката към датата на обявяването й в несъстоятелност - 22.04.2015 г., която е 1,378 млрд. лв. по оценка на международна одиторска компания. Стойността на всичките активи е толкова малка тъй като значителна част от обезпеченията по отпуснатите кредити са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи и затова не може да бъдат продадени от синдиците. Много кредити са с нулева стойност. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13%, посочват синдиците. На 6 ноември 2014 г. Управителният съвет на БНБ установява отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ в размер на минус 3,7 млрд. лв. поради обезценки на активи в общ размер на 4,222 млрд. лв. Според международни одиторски компании и изготвените доклади от различни български институции, пряката отговорност за фалита на КТБ и вредите, причинени на нейните вложители, носи мениджмънтът на банката и най-вече председателят на надзорния й съвет Цветан Василев, който е и притежател на капитала на основния акционер в банката – „Бромак", посочват синдиците.

По време на специалния надзор от квесторите са осчетоводени прихващания за около 850 млн. лв. В резултат са освободени много обезпечения. Сега синдиците водят дела за обявяване на тези прихващания за недействителни. Длъжниците-кредитополучатели не погасяват кредитите си като в края на 2016 г. делът на редовните изплащаните заеми в портфейла на КТБ е 0,52%.

Към момента синдиците са предприели правни действия по образуване и водене на над 1100 заповедни, установителни, отменителни и изпълнителни производства, производства по несъстоятелност на фирми, оспорени прихващания, предявени искове срещу бивши шефове на КТБ за присъждане на обезщетение за причинени вреди на банката, както и срещу одитора „КПМГ България", заверил отчетите на банката за последните години преди фалита й.

Резултати по водените съдебни дела могат да се очакват в един бъдещ период от време (вероятно след години), посочват синдиците. Има предявен иск и от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Цветан Василев. Като искът е в огромен размер и ако резултатът от делото е успешен за комисията, има възможност от отнетото имущество да се прехвърлят средства в масата на несъстоятелността и така да се стигне до справедливия резултат – основният причинител на щетите на КТБ да обезщети нейните кредитори, посочват синдиците.

Сградата на КТБ на пл. „Гарибалди" е продадена още през 2013 г. – няколко месеца преди поставянето на банката под специален надзор, на цена много по-висока от действителната й стойност. Към настоящия момент се водят съдебни производства за възстановяване на сградата в активите на КТБ.

През последните две години разноските по несъстоятелността на КТБ са 5% от събраната до настоящия момент сума в масата на несъстоятелността. Тези разноски включват плащанията към международни компании, работили за КТБ, съдебни такси, адвокатски разноски, поддръжка на сгради, разходи за комунални услуги, възнаграждения на служители, охрана и опазване имуществото на КТБ, посочват синдиците.