„Говорим за бежанската вълна всяка пролет като следствие. Причината трябва да се махне. В момента държавните институции контролират „обема” бежанци у нас, но има въпрос и докога. Съществува реална опасност и не трябва да си затваряме очите” – каза в Добрич акад. Христо Григоров, председател на БЧК, на отчетно-изборното събрание на БЧК-Добрич.

Той припомни, че при първата бежанска върна именно БЧК е дал възможност на държавата от 15-20 дни да си подреди действията. „Помогнахме на 1500 човека, държавата не беше изобщо готова тогава. Сега държавните институции контролират този процес” – добави Григоров.


„Всички знаем, че 3 млн. българи напуснаха страната, 2 млн. пенсионери живеят под екзистенцминимума, че всяко второ дете иска напусне България. На този фон БЧК 138 г. работи в името на хората. БЧК е изградена къща за тези години, където всеки може да намери любов, съпричастност, топлина и най-важното надежда. Тази организация провокира милосърдието и хуманността. Нашият опит показва, че когато има бедствие българският народ се обединява без оглед на политически и религиозни пристрастия” – заяви Григоров.


Той каза още, че в петте зонални склада на милосърдната организация, които са в различни области на страната, има всичко необходимо за 12 000 души и тя е готова да реагира в рамките на няколко часа.


Събранието преизбра Добри Драгнев за председател на областната организация на БЧК.