Символичната първа копка на най-модерната детска градина в България, която ще се намира в бургаския ж.к."Меден рудник", бе направена днес от кмета на Бургас Димитър Николов и зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева, съобщава "Флагман".

На церемонията присъстваха, общински съветници на Бургас, както и директорът на строителната фирма - изпълнител на проекта „Планекс Бургас” – инж. Людмил Митов.

Първият етап от строежа ще бъде завършен напълно до началото на учебната 2017-2018г. Тя ще бъде построена по най-новите европейски стандарти и ще спазва всички норми за енергийна ефективност, превръщайки се в една от най-предпочитаните детски градини в комплекса.

Проектът възлиза  на обща стойност от 18 709 438 лв, от които близо 15 милиона са осигурени от Европейския съюз, 2.6 млн от национално финансиране и 1.2 млн лева – общинско. Той е по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 и в него е заложено изграждането на три двуетажни корпуса, в които ще има множество стаи за различни предмети на обучение. За супермодерния двор е предвидено да има 6 отделни детски площадки, отделени една от друга с жив плет, както и спортно игрище за мини-футбол и баскетбол и различни кътове за отдих и забавление.

Строежът ще бъде разделен на няколко етапа, като първият от тях, с който ще бъде изграден първият корпус на детската градина ще е готов до септември.За финален срок за изпълнението на проекта е зададена датата 24.02.2019 г.