Жител на щата Канзас застреля един индиец и рани друг при нападение в бар, което може да е било продиктувано от расистки подбуди, предаде Ройтерс.

Ранен е и 24-годишният американец Иън Грилът в ръката и гърдите при опит да спре нападателя.

51-годишният Адам Пюрингтън е обвинен в предумишлено убийство и два опита за предумишлено убийство.

Обвиняемият е застрелял 32-годишния Шринивас Кучиботла и е ранил 32-годишния Алок Мадасани в бар-грил "Остинс" в град Олейд, щата Канзас.

Според очевидец нападателят извикал "Разкарайте се от страната ми", преди да открие огън. Според бармана той отправил расистки обиди към двамата индийци, съобщи Асошиейтед прес.

Посолството на САЩ в Делхи осъди нападението. "САЩ са страна на имигранти и приветстват хора от цял свят за посещения, работа, следване и пребиваване. Властите на САЩ ще разследват случая щателно, макар и да осъзнаваме, че правосъдието е слаба утеха за скърбящите семейства", се казва в изявление на американския шарже д'афер Мерикей Карлсън.

ФБР проверява дали нападението е с расистки подбуди.

Индия днес е ужасена от убийството, предаде ДПА. Министърката на външните работи Сушма Сварадж каза, че е шокирана, и обеща помощ на семейството на убития.

В Тwitter много индийци изразиха гнева си от убийството, както и безпокойство за хилядите свои сънародници, които живеят и работят в САЩ.

/БТА/