Решението на Общинския съвет е да се обжалва решението на тази инстанция, която отмени наредбата за поскъпване на билетите за градски транспорт. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Вчера тричленен състав на Административен съд София-град отмени като незаконосъобразна наредбата за поскъпване на билета в столицата. От юни 2016 г. за градски транспорт в София се плаща по 1.60 лв., преди това билетът струваше левче.

Решението обаче подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Относно това дали ще бъдат компенсирани хората заради по-високите цени на билета, ако съдът отмени окончателно наредбата, Фандъкова каза: "Всеки жест струва пари, така че нека отново подчертая, че в мотивите на съда се казва, че за да могат да се намалят разходи, тъй като транспортът струва пари и модернизацията струва пари, за да се намалят разходите, се предлага намаляване и съкращаване на линии. Ние не можем да си позволим да се съкратят линии, защото по всяка линия се возят хора и дори и да не е печеливша линията, ние сме длъжни да осигурим този транспорт. Ще се направят необходимите разчети, за да продължи модернизацията на градския транспорт. За три години подменихме над половината от автобусите. Продължаваме тази програма. Вече подготвяме процедурите за електробуси, които да бъдат и нови, и модерни, и щадящи околната среда, така че тези усилия ще продължат", каза Фандъкова.

"Трябва да посочим, че част от мотивите на съда са за това, че хората не могат да купуват дългосрочни карти, но нека да подчертаем, че откакто е взето това решение масово се купуват различни видове карти. Картите могат да бъдат и преференциалните карти, които значително поевтиняват пътуването. Хората искат да пътуват по-евтино и по-комфортно в нови модернизирани транспортни средства. По-евтино могат да пътуват чрез картите. За пенсионери, ученици и студенти картите са много по-евтини от цената дори на стария билет. В част от случаите се пътува за 0.50 лв. за пътуване, и дори по-ниско", продължи Фандъкова.

Каквото реши съдът, това ще се случи, заключи кметът на София. Йорданка Фандъкова коментира и темата за столичните училища като каза, че големите опашки за първи клас стават само в няколко училища в града.

„Аз вярвам на директорите и на педагогическия съвет, те имат също право да имат свои критерии и вярвам, че както досега са се справяли, ще се справят и тази година с проблемите. Трябва да се направи така че децата, които живеят до училищата да намерят място в тях. В първи клас е най-логично да учат децата, близо до дома си”, заяви Фандъкова. Относно въвеждането на електронна система за следващата година, Фандъкова каза, че не е необходима обща единна система за училищата, такава, каквато има за детските градини, защото това са различни неща.

Училищата по закон са автономни и, според Фандъкова, трябва да останат такива. Не училищата имат регламента, но нека и преценяват сами. Кметът взе отношение и по друг наболял проблем. „Преди два дни имах среща с представители на граждани, живеещи около Виетнамските общежития”, каза Фандъкова и припомни, че там са настанени хора от ромски произход още през 1993-1994 г. Те са настанени от всички райони на столицата и страната и имат настанителна заповед и адресна регистрация, но не всички.

Тези, които са без регистрация ще бъдат изведени, а за тези, които имат такава заповед, ще трябва да им се потърси ново място за живеене. Фандъкова се е срещнала с хората, живеещи до общежитията и е поела ангажимент, за да се успокои ситуацията в момента. Те имат право и наистина не е лесен животът им, така както те го описаха и затова ангажиментът е за засилено присъствие на полицията там. Фандъкова е говорила за това и с директора на Столична полиция, както и с МВР.

Фандъкова каза също, че в понеделник ще има среща с министъра на вътрешните работи и се надява да намери трайно решение, защото това е проблем отдавна. Според кмета трайно решение е наличието на полиция през цялото време, това е и искането на хората от квартала. Това е един от ангажиментите. Хората обаче искат и да бъдат изведени ромите. „От година и половина не се настаняват нови семейства там, за да се освободят постепенно жилищата и да се съборят след това сградите, защото самите сгради са за събаряне. Ще се работи поетапно - ще се освободи един блок, ще бъде съборен и така с другите блокове”, каза още столичният кмет.