Правителството на американския президент Доналд Тръмп обяви, че отменя федерална разпоредба за по-добра защита на правата на транссексуалните ученици, предаде Франс прес.

Министерствата на правосъдието и на образованието, и двете - оглавени от консервативни християни, огласиха кратко комюнике, в което отбелязват, че "оттеглят препоръките във връзка с член 9 (против сексуалната дискриминация в образованието) от 2015 и 2016 г." за достъпа до помещения, които не са предназначени за общо ползване от двата пола като съблекални или тоалетни например.

Така отново федералните щати и ръководствата на учебните заведения ще трябва да вземат решения по въпрос, добил популярност като "войната на тоалетните".

"Войната" беше отприщена от бившия губернатор на Северна Каролина Пат Маккрори, който налагаше използването на обществените тоалетни в зависимост от половото самоопределение, а не от рождения пол.

Обнародването на тази разпоредба, смятана за дискриминационна, незабавно предизвика протестно движение.

Президентът Барак Обама застана зад въвеждането на федерални мерки в подкрепа на чл. 9, които дават възможност на учениците да използват тоалетните и съблекалните според пола, в който се разпознават, а не според този, вписан в акта им за раждане.
В отговор цялата християнска десница се надигна, опасявайки се от зачестяване на нападенията в дамските тоалетни.

Президентът Тръмп ясно показа, че иска да остави на щатските власти да решават, с което даде предимство на консерваторите, които са мнозинство в голяма част от щатите.

През май миналата година Обама даде указания на държавните училища да разрешат на транссексуалните ученици да използват тоалетни според пола, с който се идентифицират. Насоките нямаха правнозадължителен характер, но отправиха предупреждение към училищата, че може да бъдат лишени от федерално финансиране, ако не следват правителственото тълкуване на закона, отбелязват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Около 150 000 младежи (0,7 процента от децата на възраст между 13 и 17 години) в САЩ се самоопределят като транссексуални, показва изследване на Института "Уилямс" към правния факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

/БТА/