Работници на строеж и родители на деца от съседна детска градина влязоха в люта разправия. Не могат да си поделят уличката „Теофан Райнов” в район „Тракия”, по която камионите и бетоновозите стигат до обекта, но и семейните автомобили - за да оставят и приберат децата, пише "Марица".
 
Миналия ден майка се спречкала сериозно с един от строителите. „Отидох да взема малката и тъкмо успях да паркирам, дойде един от работниците и ме изгони с думите: „Махай се оттук, защото няма къде да спрат камионите”. Аз му казах, че това е детска градина и спирам, за да си взема детето. И че те са в нарушение, защото са спрели върху пешеходна пътека и не можем да се разминем с тях”, разказа жената. „Това не е мой проблем, не ме интересува. Махай се, за да си свършим работата”, отвърнал мъжът. Майката чакала 35 минути, но работниците така и не преместили машините. 

Жената твърди, че освен от проблема с паркирането районът страда от адски шум и прах. Така е от няколко месеца, откакто в съседство се строи жилищен комплекс от затворен тип "Олимпия". 

Като при всеки строеж има затруднения, но работата върви бързо, не е склонна да съди строителните работници директорката на ДГ „Еделвайс” Стела Колишева. Тя разказа, че преди теренът бил запустяла поляна и тогава майките пък се жалвали, че там се въдят змии. Още в началото на учебната година родителите на една от групите поставили пред нея въпроса как да се спре строежът. Директорката ги уверила, че той е законен и нищо не може да се направи. На този етап не може да се оплаче, че строителните работи в съседство цапат двора. 

Колишева разказа още, че някои родители държат да спрат точно пред входа на градината и отчасти това води до споровете с работниците. В същото време на 50-100 метра има достатъчно място да се паркират колите. 

„За да стане нещо хубаво, трябва да се прояви търпение. Вече се виждат блокове и тротоари”, опита да успокои страстите директорката. И добави, че напрежение преди години имало и при строежа на близкия „Акваленд”, но сега хората в квартала са доволни от придобивката. 

Когато неудобствата отшумят, новите жилищни сгради даже ще са от полза за учебното заведение - вече идват млади семейства, които предстои да се нанесат там, и проучват условията в градината. В предишни години имало проблем с броя на децата, въпреки че градината е типова и предлага нужните условия.  

Съдействаме да няма трудности за хората от квартала, увери и райкметът Костадин Димитров. Той обясни, че първоначално изпълнителите поставили заграждения и не можело да се мине от един микрорайон в друг. Но общината се намесила и били премахнати. След разговор с райкмета вчера инвеститорът се ангажира доставките на материали на обекта с изпълнител фирма "Радио СОС" да се съобразят с пиковите часове, в които се водят и взимат децата от съседната градина, за да няма струпване и напрежение.