Недостигът на инженери и технически кадри спъва развитието на бизнеса в Пловдивско. Регионът е привлекателен за чуждестранните инвеститори, но експерти препоръчват спешно да се изготви цялостна програма за задържане на хората, съобщи БНТ.

„Няма да се справим с наличните в момента на пазара кадри", казва Красен Кръстев, управител на германска компания, открила с 30 служители производство в региона - детайли за бяла техника. Инвестицията е 7 млн. евро. Четири години по-късно фирмата вече работи и за автомобилната индустрия, като увеличава значително работните места. Но все по-трудно се намират хора, които да ги заемат, и фирмата редовно инвестира, за да преквалифицира младежи.


Новата цел на компанията е изграждането на конструкторски отдел, за който ще се търсят специалисти от чужбина. В тази ситуация фирмите трябва да „крадат" специалисти една от друга, но чуждите инвеститори нямат такава практика. Затова местната власт в Пловдив вече прави стъпки, за да се сближат очакванията на работодателите с индустрията и образованието.


"Реално няма добро образование никъде по-света, където бизнесът да не е тясно интегриран в целия процес – от предучилищното до висшето образование", каза Стефан Стоянов, зам.-кмет на община Пловдив. Градът вече се утвърждава като индустриален център в страната с над 70 хил. заети в региона. През следващите години търсенето на технически и инженерни специалисти ще е още по-голямо затова от сега се правят информационни кампании в районите с висока безработица.