Сутрешният телевизионен ефир се нажежи от про- и антинатовски страсти. Русофилът Валери Жаблянов размени темпераментни реплики с опонента си от ГЕРБ Антон Тодоров. Позициите и на двамата гости в студиото на Нова телевизия за военното присъствие на НАТО в Черно море бяха коренно противоположни.

"Радев няма да се измъкне с тази Фейсбук дипломация. Факт е  - има увеличено военно присъствие. Ако започнем по студията да размятаме какво и как...", коментира Антон Тодоров.

Социалистът Валери Жаблянов отговори: "Русия има достатъчно въоръжение. Въпросът е какво значение има това за България. Българският президент трябва да каже - Русия не е заплаха за нас. Защото няма смисъл да пълним Черно море с остарели кораби. Ние сме част от Североатлантическия пакт. България спокойно може да заяви на своите партньори, че не чувства заплаха от Руската федерация. България има исторически връзки с Русия, няма нужда да се превръщаме в една натъпкана с оръжие територия".

"БСП спечелиха президентските избори с това. Радев проявява двуличие. Спечеи изборите с една антинатовска реторика. В момента се явява по-ястреб от ястребите... Когато БСП казва нещо, това постоянна позиция ли е? Кой взема решенията в ГЕРБ, кой взема решения в служебното правителство, което е натъпкано с кадри на БСП. Давам примери - Деница Златева каква е? Член и е на БСП? Член ли е на Изпълнителното бюро? БСП говори едно, мисли друго, а прави трето", заяви Антон Тодоров и добави: "Истинската информация е - никой в момента не знае детайлните параметри... Забележете разликата между Корнелия Нинова, която никой не я бръсне, да не казвам за какво, защото е рано, и Бойко Борисов, който очевидно има много по-голяма тежест и стои по-солидно".

"Няма как да разберете какво става в Черно море. Това знае министър Ненчев и сегашния служебен министър Янев. Това са хората, които са най-подробно запознати какво са подписвали и какво има в момента. Що се отнася до разгръщането на допълнителни въоръжени сили на териториите на съседни на Русия държави, и външния министър Лавров каза, че това показва напрежението между тях. България има традиционни исторически, добри отношения с Русия. Тя не представлява заплаха за нас. Ако Прибалтийските държави смятат, че всеки един момент може да бъдат нападнати, в България няма никакво напрежение", коментира на свой ред Жаблянов.