Развитието на руските ядрени сили остава главен приоритет за страната, но армията все повече ще разчита и на конвенционалните оръжия като средство за възпиране на всяка агресия, каза министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу, цитиран от Асошиейтед прес.

Шойгу отбеляза, че такива оръжейни системи като крилатите ракети с далечен обсег "Калибър" на борда на бойни кораби, крилатите ракети с далечен обсег на стратегически бомбардировачи и наземно базираните ракети с малък обсег "Искандер" ще играят нарастваща роля като неядрено възпиращо средство. Всички те могат да носят както ядрени, така и конвенционални бойни глави.

Тези нови ракетни системи направиха бойния си дебют в сирийския конфликт, където се представиха добре, подчерта руският министър на отбраната.

Шойгу говори на Общоруския младежки форум на тема "Международно военно-политическо и военно-икономическо сътрудничество: съвременни тенденции", който се провежда в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

Руският министър на отбраната отбеляза, че военни кораби на НАТО с ракети на борда вече по-често се появяват в Черно море и че страните от Алианса са активизирали разузнавателната си дейност край руските граници.

"За 10 години общото количество на полетите на разузнавателната авиация на НАТО покрай нашите граници е нараснало почти трикратно, а покрай югозападните райони на Русия - осем пъти", посочи той.

Според Шойгу руската военна намеса в Сирия е позволила да бъде пресечена веригата от "цветни революции в Близкия изток и Африка".

"Важно е да подчертаем, че ние не само унищожаваме терористите на територията на Сирия и освобождаваме тази държава от тях, но и решаваме друга важна задача, като не даваме на екстремистите да проникнат в нашата страна", каза той.

Руският министър на отбраната отчете, че вълната от "цветни революции" е ново явление на международния живот, което има негативни военни, политически и икономически последствия в различни райони на света, предаде ТАСС.

Тя предизвика сериозни изменения в световната политика, в разположението на силите в света като цяло и по региони, посочи Шойгу.

"На Запад те се разглеждат като начин за разпространяването на демокрацията, изразяващ се в ненасилствено сваляне на "недемократични режими". Военният анализ на събитията в Близкия изток и в Северна Африка обаче позволява да се твърди обратното - факторът военна сила е неразривен елемент от "цветните революции", подчерта руският министър на отбраната. Според него този фактор присъства във всички етапи на тези "революции" и предизвиканите от тях вътрешни национални конфликти. Той обясни и как става това.

"Отначало военният потенциал на коалиция от страни, организиращи свалянето на неудобно правителство, се използва за открит натиск върху него. Целта на този натиск е да не се допусне използването на силовите структури на държавата за възстановяване на законността и реда. После, с разгръщането на военни действия от опозицията против правителствените войски чуждите държави предоставят военна и икономическа помощ на метежниците", посочи Шойгу.

/БТА/