Германските въоръжени сили планират да увеличат до 2024 г. броя на професионалните войници до 198 000 поради нарасналите си задължения, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от ДПА.

В края на миналия месец в Бундесвера са служели 178 000 човека. Германските въоръжени сили планират да увеличат числеността и на цивилния си персонал, която ще надхвърли 61 000 души.

"Към Бундесвера се предявяват искания, каквито никога не е имало преди", заяви германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен.

След края на Студената война числеността на германските въоръжени сили беше съкратена. Миналата година обаче министерството на отбраната обяви, че слага край на тази политика.

Планираните увеличения може да предизвикат сериозна обществена реакция, отбелязва ДПА. В момента в страната се водят дебати за засилващите се ангажименти на Германия в областта на отбраната, пише БТА.

Правителството на новия президент на САЩ Доналд Тръмп поиска партньорите от НАТО да увеличат финансовия си принос към колективната отбрана. Съединените щати предупредиха, че в противен случай ще намалят ангажиментите си в сферата на отбраната.