Правителството на югоизточната германска провинция Бавария въведе забрана за носене на воали, спокриващи изцяло лицето, на определени публични места, предаде ДПА.

"Закриването на лицето ще бъде забранено в административните сгради, университетите, училищата, детските градини, на обществени места и на избори", обяви регионалният кабинет след свое заседание.

Бавария е разположена на границата на Германия с Австрия и Чехия и се превърна във входна врата за стотици хиляди мигранти и бежанци, пристигнали в страната през 2015 година, пише БТА.

Баварският премиер Хорст Зеехофер бе един от най-острите критици на бежанската политика на германския канцлер Ангела Меркел, след като притокът на мигранти през 2015 г. засили опасенията на германците за вътрешната сигурност и интеграцията на мигрантите.

Баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви, че мюсюлманка, която забулва лицето си, действа в разрез с местната германска култура за комуникиране. Комуникацията е не само словесна, а включва и изразите и жестовете, се аргументира той.

Херман подчерта, че "това е фундаментът на нашите междуличностни връзки и е основата на нашето общество и свободен и демократичен ред".