Долната камара на румънския парламент отмени днес почти единодушно правителственото постановление, което щеше да декриминализира някои корупционни деяния и което предизвика масови протести в страната, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

С 291 гласа "за" бе приет закон за отхвърляне на правителствено постановление номер 13. Председателят на Камарата на депутатите Ливиу Драгня не гласува, тъй като днес изобщо не бе в парламента, отбелязва румънската телевизия Диджи 24.

Ливиу Драгня е лидер на управляващата Социалдемократическа партия, който не можа да стане премиер след изборите през декември, тъй като има условна присъда за злоупотреби по време на референдума за импийчмънт на тогавашния президент Траян Бъсеску през 2012 г.

Румънските медии спекулираха, че Драгня ще бъде сред облагодeтелестваните политици от постановление 13, тъй като срещу него в момента се води дело за злоупотреба със служебно положение. Евентуална присъда по това дело щеше безвъзвратно да лиши Драгня от възможността да заеме премиерския пост.

След днешното решение на парламента започва да тече петдневен срок, в който законът за анулиране на правителствено постановление номер 13 може да бъде оспорен в Конституционния съд. Ако това не стане, законът отива за обнародване при президента Клаус Йоханис, пояснява румънският информационен сайт Зиаре.