Британски учител мюсюлманин, пътуващ с група ученици на екскурзия в Ню Йорк, не получил разрешение да се качи в самолета за САЩ.

Случката, разиграла се на летището в Рейкявик, станала миналата седмица, след като федералният съд официално блокира спорния антиимигрантки указ на Доналд Тръмп.

Джухел Миа, който е преподавател в прогимназия в Уелс, пристигнал в Исландия на екскурзия с учениците си. От Рейкявик децата трябвало да отпътуват за Ню Йорк.

Въпреки валидната си американска виза обаче, 25-годишният учител, който е с британско гражданство, не бил допуснат да се качи на излитащия самолет.

Миа заяви, че се е почувствал като престъпник, когато му казали, че не може да се качи. Той бил свален от машината от охраната на летището под ужасените погледи на учениците си и на придружаващите го негови колеги.

Проблемите на британските граждани, които са родени в една от седемте близкоизточни държави от черния американски списък, продължават, коментират британски медии.

Те припомниха изказване на външния министър Борис Джонсън пред камарата на общините в британския парламент в края на миналия месец. Джонсън заяви, че Лондон е получил уверения от посолството на САЩ, че британски граждани с валидни паспорти няма да бъдат ограничавани в пътуванията, независимо къде са родени и дали имат втори паспорт.