Европа на няколко скорости съществува, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Федералния парламент на Белгия.

Не може някои държави от ЕС да пречат на други да напредват, добави той по повод идеята на Белгия, Люксембург и Холандия, подкрепена и от други страни, за обособяване на ядро и периферия в Общността на основата на членството в еврозоната.

Идеята бе представена официално по-рано този месец на заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Малта. Според тази идея ЕС може да се промени така, че държавите от Общността да участват само в онези политики, които възприемат безрезервно.

Отделянето на средства за отбрана е еднакво важно с инвестициите в хуманитарна помощ, посочи Юнкер. Той отбеляза, че е представил това виждане във вчерашния си разговор с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

По неговите думи отбранителните разходи са толкова важни, колкото и средствата, отделяни за развитието на държави извън ЕС. Имаме инвестиционен план за Африка, това е континентът на бъдещето, трябва да се борим с причините за имиграцията, допълни председателят на ЕК.

/БТА/