Капиталовата програма през 2017 г. на район „Източен“ е в размер на 1 500 000 лева, от тях собствени средства са 515 000 лева. 

Разчетите сочат близо трикратно завишение в сравнение с миналата година, съобщи кметът на района Николай Чунчуков.

680 000 лева са определени за ремонта на улици, тротоари и паркинги, за което предстои обществена поръчка и избор на изпълнител. От „Източен“ очакват предложенията на гражданите на района. Предстои да бъде изграден нов паркинг за 150 автомобила на бул. „Източен“ и ул. „Славена“, където са премахнати 70 гаражни клетки през 2016г. Ще се направи ремонт на тротоари и улична настилка на улиците „Вратцата“, „Преспа“ , „Лотос“, „Бъндерица“ и др.

Друго важно строителство за 600 000 лева е новата пристройка за детска ясла „Веселушка“, където ще могат да се настанят още две групи за 50 деца.

В район „Източен“ до десет дни ще започне ремонта и на три подлеза за 150 000 лева за рамонт на настилка, осветление, изграждане на парапети. Това са подлезите на бул. „Цариградско шосе“ с бул. „Освобождение“, вторият е до ул. „Ландос“, и третият е до бензиностанцията на Еко. 

Кметът уточни, че за начало на строителната програма  ще бъде изградена нова детска  площадка в ул. „Преспа“ за 60 хил лева и още  40 хиляди лева са предвидени за поддръжка и ремонт на всички площадки.

За улично осветление ще се отделят 15 000 лева, съобщиха от адмнистрацията.

Продготвя се и проект за саниране на детска ясла 33, защото външно трябва да се преприемат енергийни мерки, уточни Чунчуков. Той съобщи, че ще работят по премахване на незаконно строителство, първо от ул. „Бъндерица“, където има над 40 постройки, които са опасни за хората.

В мултиетническия квартал на Пловдив ще има 12 санирани блока по националната програма за енергийно обновяване на жилищните сгради, като първият е на ул.“Елба“.