Северният плаж в Бургас ще остане без концесионер, а по всяка вероятност и без стопанин за лято 2017, съобщава Флагман.бг. Варненската компания „Елит пътища БГ“ ЕООД, представлявана от никому неизвестната 55-годишна Юлия Мирчева, е подала жалба срещу концесионната процедура във Върховния административен съд (ВАС), с която практически стопира възможността през този сезон плажът да има нов стопанин.
Графикът на ВАС е изключително натоварен и най-вероятно делото ще се разгледа след два-три месеца, а до произнасянето на съда концесията ще бъде замразена. Най-реалистично изглежда процедурата да се завърши до края на тази година и новият концесионер евентуално да стъпи във владение от лято 2018.

Юристи са категорични, че жалбата на „Елит пътища БГ“ ЕООД няма никакви правни основания. Компанията дори не е участник в процедурата, а атакува общите условия, утвърдени от Министерски съвет. Това е становището и на първоинстанционния контрол - Комисията за защита на конкуренцията(КЗК).

„Повече от ясно е, че тази фирма е в процедурата, за да пречи на 9-те участници, които са закупили тръжните книжа, инвестирали са сериозна сума, за да изготвят проектите си и имат реални инвестиционни намерения за стопанисването на плажа“, казаха пред Флагман.бг юристи.

Официално е трудно да се намерят връзки между досегашния стопанин на плажа Атанас Атанасов с „Елит пътища БГ“ ЕООД, но съмненията, че са свързани съществуват, защото действията на варненската компания, които обслужват единствено Атанасов.

При тази ситуация съществуват три хипотези – да се проведе търг за едногодишния наем на ивицата, плажът да се стопанисва от Община Бургас/държавата, или да се продължи договора на „Бургас север“ ООД. Последната възможност е неприложима, защото законът не позволява контрактът на фирмата да се продължи с още една година, категорични са юристи.

За търг пък няма време и малко вероятно е процедурата да приключи до началото на летния сезон през юни.