Върху житни полета по целия свят се появяват геометрични фигури, с неясен произход. Някои смятат, че са послания от по-развити цивилизации, а други, че са направени от човешка ръка. Явно има и от двата вида според астрофизика проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания при БАН.
проф. Лъчезар Филипов
Фалшифициране на пиктограми

“Житните кръгове са обективна реалност. Никой не може да каже, че не съществуват. И за НЛО-та вече е прието, че съществуват”, казва проф. Филипов. Той се занимава с изучаването на странните житни кръгове от години. И твърди, че има както истински агроглифи, създадени с необяснима за нас технология, така и поръчани от определени корпорации и интереси.

“Когато през 60-те години на миналия век активно започнаха да се наблюдават НЛО-та, имаше бум на фалшифицирането им, като се снимаха всякакви легени, чинии и какво ли не. Целта бе хората да мислят, че и реално заснетите НЛО-та са фалшификат. Когато се доказа, че те съществуват, фалшифицирането спря. Преди 25-30 години започна бума в откриването на житни кръгове, но те не са нещо ново. Били са документирани като факти в историята преди 100-150 години, но са били смятани за творение на дявола. Сега е доказано, че на няколко големи фирми се плаща да правят такива фалшиви кръгове”, разяснява проф. Филипов. Важното е, че учените знаят как да разпознаят истинските от фалшивите.

Разликата между истинските и измамните кръгове

Професорът обяснява, че стръкът жито, рапица или слънчоглед в истинския агроглиф е извит под определен ъгъл, но не е пречупен като във фалшивия и продължава да расте, само че прегорен. Той е “парнат” така, че там, където е пречупен, водата е гръмнала през него, докато фалшивите са счупени и след една седмица пожълтяват. Освен това в истинските полета има остатъчна инфрачервена радиация, което означава, че те са били подложени на топлинно облъчване. Друг доказан факт е, че водата на метър и половина в почвата се е изпарила в района на кръговете. Смята се, че облъчването при създаването на тези кръгове е подобно на това в микровълновите печки. Интересно е и, че когато възникват тези пиктограми, се чува шум, подобен на свистене. “Това свистене може да е свързано с т.нар. завихряне на електрични полета. Опитваме се да го обясним с нивото на физиката, до което сме достигнали днес, но нещата явно са съвсем различни. Те може да са създадени чрез някакво поле от типа на менталното, информационното поле, не с електромагнитно излъчване, с което ние хората боравим. Не сме наясно и как НЛО-та се движат почти мигновено, не със скоростта на светлината. Срещата с извънземен разум ще ни докаже, че сме на нивото на питекантропусите по отношение знанията ни във физиката”, със самоирония казва проф. Филипов.

Какво разкриват посланията

У нас през 2008 г. арх. Мариана Везнева, която е и писателка на езотерична литература, се свързва с проф. Филипов, като му казва, че може да контактува със създателите на житните кръгове. Професорът е скептичен, но все пак свиква група учени - биолози, еколози, астрономи, с които подготвя въпроси към извънземните. Арх. Везнева ги задава по телепатичен път и до седмица-две започват да се получават отговори под формата на нови пиктограми в Англия, както била уговорката. Според тълкуванията на арх. Везнева извънземните ни предупреждават за промени в климата и стихийни бедствия, които ще последват заради нарушаване на равновесието между елементите огън и вода. Говорят за възникването на астероидна опасност. По отношение на ин витро зачеването и присаждането на органи извънземните казват, че те нарушават закона за причината и следствието (карма). А на въпроса защо извънземните не се свързват с хората открито, те са показали изображение на разтегната чакра на удоволствието. Това означава, че хората на Земята прекаляват с удоволствието за сметка на разума и морала. И тъй като злоупотребяваме с алкохол, наркотици, цигари, преяждане и сме сексуално разюздани, те ще се свържат с нас, когато имаме разумни удоволствия и спрем да рушим природата.

След края на експеримента с арх. Везнева професорът не желае разчитането на пиктограмите да става публично достояние. Той счита, че тълкуването на информацията е прекалено субективно и с голям елемент езотеричност. за да бъде представена на хората, трябва да се провери и с други методи. Според професора извънземните няма как да са против ин витро зачеването и трансплантацията на органи, защото това е бъдещето на човечеството. По пътя на логиката той смята, че ние сме създадени от извънземни и че много учени от цял свят почти са приели, че сме създадени на базата на биологичен експеримент, като са взети примати от Земята.

Какъв език да използваме

Проф. Филипов е на мнение, че ако учените разчетат символите в пиктограмите и начинът им на подреждане, те могат да ни послужат за езика, с който да контактуваме с извънземните. Холандски учени предлагат математическия език линкос, който е символен език. И се предполага, че той ще се използва за съобщенията, които ще изпращаме до предполагаеми извънземни цивилизации по програмата “Съобщения до извънземен интелект”. При една от срещите на учени от Англия, Франция, Италия, Америка, Холандия, Русия и България се приема проектът “Житните кръгове - природа и информационен канал” в основата, на който е заложена идеята на нашия учен за използването на символиката на агроструктурите за създаването на такъв език. Проектът предвижда взаимодействие между учените, изследващи житните кръгове, а ръководител става проф. Филипов. Тъй като няма финансиране, учените от всички страни си помагат безплатно за изграждане на база данни. И когато някъде се появят кръгове, местните организации ги снимат, правят замервания и попълват определени сертификати, след което става обмен на информация между държавите по интернет.

Всеки иска за себе си, не за човечеството

“Контактът с извънземни ще стане, когато премахнем разделенията между хората като бедни-богати, когато няма расизъм и постигнем планетарно мислене. В момента има разслоение на човешката цивилизация на земята, има хора, бедни и изостанали в развитието си, както и свръхбогати. Това не позволява да се изгради планетарна философия и като дойдат извънземните, не знаем какво да поискаме, което да е в интерес на цялото човечество. Ние хората би трябвало да покрием нуждите на нямащите, а не да гледаме как измират в Африка. Не говоря срещу богатите, но това човешко ламтящо око ни пречи в еволюцията. Вървейки в тази материалистична посока, сме забравили за истински важните неща. В момента дори да има контакти с извънземни, те са меркантилни. Някой иска да вземе нещо за себе си, а не за човечеството”, убеден е професорът. Според него не всички хора искат да се осъществи контакт с извънземните, защото ще разберем, че сме тръгнали в грешна посока на развитие и изучаване на природата. Той смята, че науката е притисната от финансовите корпорации, които смятат, че откритото досега им е достатъчно да печелят пари. И ако получим допълнителни знания, това ще им навреди на печалбите и начина на контрол над хората. “Представете си, че извънземните кажат: “Ето ви хапчета, с които да се храните и не е нужно вече да ядете животни.” Тогава ще се нарушат интересите на тези, които се занимават с хранителна индустрия на Земята. Представете си да ни кажат, че живеят дълго, колкото пожелаят. Ако ни разкрият тайната за вечен живот, ще се изколим, за да живеят богоизбраните. Това е мисленето на хората засега”, убеден е професор Филипов.

Инопланетяните нямат лоши намерения

Говори се, че извънземните са злонамерени и ако дойдат на Земята, ще ни унищожат. А има доказателства, че те ни наблюдават отдавна. Според китайските ръкописи това се е случвало и 10-15 000 години преди новата ера. Защо ще ни чакат да станем развита ядрена цивилизация и да се размножим до 7 млрд. човека, за да започнат да ни избиват? Няма логика. “От средствата за масова информация и филмите се наслоява мнение, че те са агресивни, че ще дойдат да ни поробят, но това е мислене според морала на човека. Ние сме свикнали, че по-силният бие по-слабия, че по-развитият трябва да подчини по-нисшестоящия. Така е било в цялата ни история. А може би Вселената е устроена на друг принцип?”, поставя въпроси за размисъл ученият.