Над 111 кг взривни вещества на Кюрдската работническа пария (ПКК) са били открити в Истанбул, предаде турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Взривният материал е бил намерен при операция срещу групировката, в която е задържан и един заподозрян, съобщи истанбулската полиция. Точното тегло на намереното вещество е 111 кг и 433 г. Операцията е била предприета след залавянето на 18 февруари в Диарбекир на 85,5 кг пластичен експлозив.

При проследяването на произхода на експлозива са били установени връзки в Истанбул на един заподозрян, който не е заловен. Това отвело турската полиция до седем различни адреса в мегаполиса, където при извършените обиски били открити над 111 кг вещества, използвани за направата на бомби - амониев нитрат, ТНТ и алуминиев прах. Иззети били също оръжие, документи на групировката и дигитални материали.

ПКК, която миналата година извърши серия смъртоносни бомбени нападения в големи градове на Турция, е обявена за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз.