Редица проблеми в Националната програма за енергийна ефективност откри служебното ръководство на регионалното министерство. Оказва се, че част от договорите за саниране са сключени при необосновано високи референтни стойностни от 290 лева за квадратен метър. За сравнение в програмата за енергийна ефективност, финансирана с европейски средства, санирането се е осъществявало за 100 лева на квадратен метър, предава БГНЕС.
"Санирането е било замислено да бъде извършвано за 290 лв/кв.м. Това е първата референтна стойност, която е заложена при разписването на програмата преди тя да стартира през февруари 2015 г. След това тези референтни стойности са намалявани два пъти и през 2016 г. са стигнали на половина - до 140 лв/кв.м", каза служебният зам.-министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Не е осъществяван и достатъчен контрол върху извършваните дейности, в резултат на което са се финансирани недопустими такива като озеленяване на междублоковото пространство, каза Гергана Благиева от регионалното министерство. Проверка е показала, че при част от санираните сгради са се извършвали и дейности, които не се покриват от програмата, като озеленяване, смяна на тротоарните плочки, подмяна на асансьора и изграждане на домофон.
 
"Има тротоарни плочки, има домофонни инсталации, звънчева инсталация, ВиК щрангове, има асансьори на някои места. Това са дейности, които трудно биха могли да бъдат аргументирани като енергийна ефективност. Поискали сме указания от Министерството на финансите как да процедираме в такива случаи", обясни тя.
 
Нарушенията са открити в сгради, които вече за завършени и разплатени. Сега се търси вариант как тези пари да се компенсират. По думите на служебния министър Спас Попниколов те няма да се плащат от собствениците.
 
В крайна сметка за сумата от 2 млрд. лева ще бъдат санирани 2022 сгради. Оказва се, че договорите за втория милиард са подписани месеци преди той да бъде отпуснат от държавния бюджет.