Тази година грипът няма да ни подмине и през пролетта. Още в края на март и началото на април, преди Цветница, се очаква вирусите да атакуват най-малките и възрастните. "Още с първото по-сериозно повишаване на температурите се очаква и нова грипна вълна", обяви и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от "Стандарт".
Очакваните щамове обаче според него ще са характерните за пролетно-летния сезон, а не тези, които предизвикаха грипната епидемия през декември 2016 и януари 2017 г. "Тъй като доста хора боледуваха от грип тази година, трябва да знаят, че след тежка вирусна инфекция един-два месеца имунитетът е намален. Трябва да се пазим от други инфекции и да имаме една разнообразна храна и хранителен режим, които да подобрят за кратко време имунитета", добави още Кантарджиев.  

Личните лекари също вече предупреждават пациентите си, че се задава нова вълна от грип и настинки заради рязкото затопляне. Според тях вирусите, които ще ни атакуват, са свързани с болки в гърлото, температура и стомашни неразположения. "Вируси със суха кашлица и висока температура ще атакуват най-малките ни пациенти с първите пролетни дни. Те са свързани с периода на занижен имунитет на организма ни през пролетта", обявиха педиатри.

Те обаче не очакват чак такава заболеваемост, каквато имаше в началото на 2017 година. "Тези вируси ще си отидат, но по-нататък пак ще дойдат други - ентеровирусите, които също са с гърлобол. Но, тази година очакваме Господ да ни спаси от втори грип", коментираха лекари. 

В същото време обаче епидемиолозите очакват повече случаи на варицела и скарлатина. "От началото на тази година случаите на варицела са с 500 повече в сравнение с миналата година, а тези на скарлатина са 300-400 пъти повече", обясниха още лекари и допълниха: "Причината за последната болест е липсата на направени микробиологични изследвания. И това, че някои доктори предписват скъпи антибиотици, които се дават рядко. А те в случая не действат". "Разковничето за скарлатината се оказват най-евтините пеницилинови илачи. Те обаче имат един недостатък - трябва да се дават често, което е кошмар за съвременните майки", допълниха педиатри.