Седящи камъни, каменни кръгове и мегалити са открити в целия свят, но учени и историци продължават да обсъждат тяхната цел, строителство и смисъл. Много теории представят тези творения като астрономически обекти или места за ритуал и поклонение.
 
Но може би още по-озадачаващо от смисъла им е как са били създадени и построени. Ето някои от най-загадъчните образувания в света.
 
Карнак – мегалитни камъни във Франция  
 
 
Около малкото село Карнак в Бретан, Франция, се намират хиляди древни менхири (единични изправени монолити) и други видове на мегалити, подредени в редове. Камъните датират от Близкия неолит (около 3000 г. пр.н.е.), но все още предстои да бъде посочено по.точно време. Тук има над 3000 камъка, разположени на около 6.5 км.

Тези камъни и каменни образувания представляват изключителен подвиг на строителство за неолитни народи. Смята се, че са служили за магическа или религиозна цел, но никой не е съвсем сигурен за предназначението им. 
 
Коста Рика – мистериозни каменни топки
 
През 1930 г. служители на Юнайтед Фрут Къмпани разчистват джунглата на Diquis Delta в Коста Рика, когато откриват поредица от перфектно сферични издълбани камъни, някои само по няколко сантиметра, а други до няколко метра широчина. Оттогава в района са идентифицирани стотици тайнствени топки.

Има различни теории за произхода им, като най-интересната е, че били поставени на специални места от индианците много преди идването на Колумб и са служели да улавят и настройват течащата световна енергия.
Според друга много разпространена те са били използвани като символ за ранга на даден вожд на племе или на цяло село. Смята се, че може да са използвани за астрономията или навигация.
 
3. Стоунхендж
 
Това е едно от най-иконичните мегалитни образувания в света. Представлява мегалитен монумент, изграден от 30 каменни стълба от сив пясъчник, високи над 3 метра и тежащи около 26 тона. Камъните датират от около 3000 година пр. Хр.

Историци предполагат, че тези камъни са били транспортирани на дълги разстояния върху салове и след това влачени на дървени шейни. Мястото е свещено пространство и хиляди днешни езичници се събират да празнуват там зимното и лятно слънцестоене.
 
4. Монголия и Сибир – Еленови камъни
 
Еленовите камъни са серии от над 1200 антични камъка в Монголия и Сибир, които са наречени така заради издълбаните по тях рисунки и символи. Скалните късове достигат височина до 4.5 метра и се издигат на мястото от над 3000 години.

Предполага се, че древните жители по тези земи са ги използвали в своите ежедневни ритуали, свързани с погребения и други значими събития, които съпътстват човешкия живот.
 
5. Ейвбъри – най-големият каменен кръг

Най-големият в света праисторически каменен кръг в света се намира в английското село Ейвбъри, недалеч от Стоунхендж. Разположен е на площ от 11.5 хектара и представлява композиция от 2 еднакви по размер каменни кръга, построени във вътрешността на голяма външна окръжност, образувана от 100 тежки скали. Археолозите смятат, че тези кръгове са част от пространство от някаква религиозни церемониа, но точното им предназначение не е ясно.
 
6. Южна Корея – долменски гробници

Огромно праисторическо гробище в Южна Корея се намира в областите на Gochang, Хвасун и Ganghwa и представлява стотици древни долмени-гробници, изградени от големи каменни плочи. Те датират от неолитната и ранната бронзова епоха и представляват структури от два или повече камъни.
 
Източник: Profit.bg.