Настойник дава на тийнейджърите 49 задачи, някои от тях са екстремални


Син кит – така се нарича новата онлайн руска рулетка, която играят подрастващите русначета, казахстанчета, украинчета, киргизстанчета. Написвайки „синий кит“ /с хаштаг/ – ти си вече част от играта. С теб се свързва на лични съобщения „настойник“, „гуру“, „куратор“, който в продължение на 49 дни ти дава задачки.

Задачките са повече от екстремални и тяхното изпълнение задължително трябва да снимаш и качиш в мрежата, напр. да изрисуваш с бръснарско ножче син кит на ръката си, или пък да си накълцаш вените, или пък да ходиш по външен парапет на голяма височина, или пък да запалиш нещо в дома си. На 50-ти ден инструкцията е да умреш: скок от горен етаж, да се хвърлиш под гумите на движещ се автомобил или пък под влак, въже, избирай. При отказ следват заплахи за убийство на родители, брат, сестра, роднини и т. н.

До 7 февр. самоубилите се деца в РФ е вече с бройка над 180 и това само за около половин година. Родители и учители са в паника, в отделни области „играта“ става освен социален и политически проблем. А засегнатите области са над 10.

В Киргизстан на 9 февруари полицията публикува данни за 19 случая на самоубийство /от началото на годината/ свързани по някакъв начин с хаштага в социалните мрежи.

Преди два дни украински полицаи докладваха за група младежи от Ивано- Фарнциск, които искат да се самоубият, хвърляйки се пред колите на булевард.

Миналата година в РФ е арестуван Филипп Будейкин /с прякор – Лисицата – Лись/ 21 годишен, който е предполагаемият автор на играта и извратеният мозък подтикващ към смърт. Лошото е, че в продължение на месеци Филипп – администранор на страница на група за смърт „вКонтакте“ е зомбирал около 30 последователи, които продължават да „самоубиват“ деца. На 1 февр. т. г.

Популярността на онлайн лудостта главоломно расте и вчера, докато събирах материал за темата, вече се бяха „тагнали“ и деца от Румъния и Молдова. Надявам това руско ЗЛО да ни подмине!

Дълго мислих, дали да пиша по тази тема изобщо, защото ще си е един вид реклама, НО бързината на разпространение ме плаши наистина. Плаши ме този зверски култ към смъртта. А това е култ, култ без който руснаците не могат да живеят нормално. Дали ще е към сифилистичен чичо пролетарий-болшевик, грузински чичо садист, дебело дърво в гората или пък плешив педофил в Кремъл, това няма никакво значение. Затова и превенцията в такива случаи е най- добрата защита.

Няма да е зле да погледнете профилите на децата си, на внуците си, на родинните си в подрастваща възраст и ако забележете нещо съмнително докладвайте страници и профили и въобще ако можете да ограничите достъпа им до рускоезични ресурси.

Не е лошо да прегледате по-обстойно за смъртоносните хаштагове и в българските рускопоклонически групи и страници, така защото повечето администратори в българоруските култ-групи са малоумни и превеждат на килограм всички глупости, мемета и простотийки от руският сегмент на социалните мрежи.

Ето и останалите хаштагове за „играта“, пускаме ги без #, за да не създаваме верига: синийкит, тихийдом, морекитов, f53, f57, f58.

Видео на популярният блогър Джерзийнский по темата.