Често смятаме, че маникюрът е най-лесната част от beauty имиджа ни – оформяне, лак и готово. Проверете дали познавате ноктите си – предлагаме ви няколко факта за тях, които може би не знаете.

1. Кутикулите са жизнено необходими
Въпреки че много експерти по маникюр отстраняват кутикулите (кожата около ноктите), имайте предвид, че те играят важна роля за защита на ноктите от инфекции. Отсъствието на кутикула буквално отваря вратите на бактериите и инфекциите към организма ни и може да доведе до възпаления, болка и дори деформация на ноктите. Затова най-добре внимателно избутайте кожичките навътре, вместо да ги изрязвате.

2. Ноктите и косата имат сходен състав
Ноктите се състоят от много слоеве твърд кератин – същият материал, от който е „направена“ и косата. Впрочем, цялото ни тяло е покрито с тънък слой кератин, който е най-плътен на ходилата и дланите. Разликата между ноктите, косата и кожата е в това, че кератинът в ноктите и косата съдържа повече от една аминокиселина – цистеин, което ги прави по-твърди от кожата. Освен това, в ноктите се съдържат по-малко вода и мазнини.

3. Ноктите на доминиращата ръка растат по-бързо
Съществува научна теория, която доказва, че ноктите на доминиращата ръка растат по-бързо, тъй като я използваме повече. Тоест, ако дясната ви ръка е доминантна, ноктите й обикновено са малко по-дълги отколкото на лявата.

4. Ноктите растат по-бързо при топъл климат
В горещите страни ноктите растат по-бързо, тъй като благодарение на слънчевите лъчи в организма постъпва повече витамин D, необходим за израстване на нокътната плочка.

5. Редовното посещение на салони за красота може да навреди на ноктите ни
Регулярният маникюр и използването на лакове нанасят повече вреди, отколкото ползи. Ежеседмичния маникюр и химическите вещества в лаковете може да доведат до поява на петна, разслояване на нокътната пластина, чупливост и други неприятности. Имайте предвид, че пълната подмяна на нокътя се случва за цели 6 месеца, затова е нужно да правите паузи в маникюра.

6. По състоянието на ноктите може да се съди за здравето ни
Ноктите са един от най-лесните начини да „прочетем“ симптомите на различни заболявания. Промените във формата, цвета и дебелината на ноктите може да са сигнали за проблеми в организма ни. Затова ако забележите нещо необичайно, най-добре отидете на лекар.

7. Храната влияе на състоянието на ноктите
Струва ни се банално, но много често забравяме за влиянието на храната не само върху фигурата, но и върху ноктите ни. Тъй като нокътната пластина израства бавно, трябва да мине около половин година, докато разберем как промяната в режима на хранене се е отразила на ноктите. Специалистите съветват да увеличаваме производството на кератин в организма си, като включваме в менюто повече плодове и зеленчуци, протеинови, млечни и богати на витамин С продукти.