Женският оргазъм зависи от много фактори. Затова когато търсим причините за неговото “изчезване”, трябва да отчитаме и особеностите на обстановката, и физическото ни състояние, и своето настроение, и поведението на партньора.

Възможно е да не изпитате оргазъм, ако правите любов с нов партньор. При всяко начало е необходимо малко време да свикнете един с друг. Вие не успявате да се отпуснете, а той още не е успял да изучи вашите ерогенни зони и да им отдели специално внимание.

Причината може да се крие и във вашето излишно вълнение. Притеснението, че няма да успеете едновременно да достигнете върховното удоволствие (което всъщност не е чак толкова страшно), често води към това, че не стигате изобщо до оргазъм.

Смущението също може да попречи на върховното усещане. Да допуснем, че сте се оказали в леглото с малко познат мъж. Или пък обратно - с човек, с когото дълго време сте имали само платонически отношения. И ако тази ситуация ви смущава така, че ви се иска да се завиете през глава, то едва ли ще успеете да получите удовлетворение от секса.

Ако по някакви причини сте престанали да харесвате тялото си, вие можете да изгубите способността за силни усещания и да изпитвате удоволствие по време на секс.

Страхът да не забременеете е много силна преграда по пътя към кулминацията.

Оргазмът може да “изчезне”, ако отношенията ви с партньора съществуват от дълго време и са се превърнали в рутина.

Хроничната умора, типична за работохолиците, силно потиска основния инстинкт. Ако вие не можете да се откъснете от своите мисли и амбиции дори когато трябва да се наслаждавате на земните радости, едва ли ще успеете да достигнете до върха на блаженството.

Упорито и дълготрайно лошо настроение с течение на времето също води до състояние, при което сексуалните контакти престават да доставят очакваното удоволствие.

Понякога липсата на либидо може да се дължи на съвсем прозаична причина - пълен пикочен мехур.

Всичко е поправимо

Ако сте успели да определите причината за внезапното “изчезване” на вашия оргазъм, значи вече сте поели по пътя на успеха. Трябва само да предприемете някои мерки.

Ако имате нов любим, разкажете му за своите сексуални предпочитания и зони, където е добре често да ви докосва.

По време на първия сексуален контакт изхвърлете от главата си всички мисли за възможен неуспех. А ако вашите отношения с любимия са вече достатъчно открити и интимни, разкажете му за вашите страхове - най-добре в шеговита форма.

Не се опитвайте да контролирате поведението си всяка секунда. И не се бойте, че можете да направите нещо, което няма да се хареса на мъжа. По-добре се отпуснете и се фокусирайте върху собствените си удоволствия.

Отличен начин да скриете недостатъците на тялото си (в повечето случай въображаеми) е да облечете красиво, сексапилно бельо. Мъжете се възбуждат, когато го свалят и не забелязват нито целулита, нито излишните сантиметри на талията ви. Приглушете светлината. Това помага на играта на въображението.

Ако не сте планирали бременност, задължително говорете с вашия любим за предпазни мерки и намерете начин, който устройва и двама ви.

Опитайте да се избавите от притеснението. Когато сте сама, позирайте пред огледалото разсъблечена или полуразсъблечена. Вижте кои части от тялото ви са по-привлекателни и в коя поза изглеждате най-сексапилно.

За да запазите интимните отношения с партньора си, контролирайте и намалете амбициите си в работата.

Ако вашата внезапна фригидност се превърне в рутина, откажете се от секса за няколко месеца, но продължавайте да милвате и целувате партньора си, демонстрирайте му вниманието си. Така със сигурност ще заработи принципът на забранения плод.

И накрая, преди да се отправите с любимия към леглото, не забравяйте да изпразните пикочния си мехур.

специалистите съветват
Полезно е от време на време да мастурбирате дори и да имате постоянен партньор за секс. Благодарение на тези индивидуални “тренировки” вие ще се научите по-добре да чувствате своята сексуалност, ще се ориентирате в особеностите на своя темперамент. А това ще ви научи да “управлявате” оргазъма си, ще ви помогне да имате пълноценен интимен живот с любимия мъж.