Бащата на пулсодиагностиката Бян Цяу казва: “пулсът е всичко, пулсът е духът, без него няма живот, без пулс не могат да се движат течностите в тялото”. Всяка болест се отразява на пулса и “слушайки го” специалистите могат да определят конкретен здравословен проблем. Пулсовата диагностика обикновно се прави преди лечение с акупунктура. Тя е изключително точна и се прави за около час.

 

За диагностицирането по пулса разговаряме с д-р Росица Коцева, която обяснява, че то е част от китайската медицина заедно с фитотерапията, моксатерапията и акупунктурата. Още древните китайски лекари са правили прецизна диагностика чрез “слушане” на пулса при лечение с акупунктура. Малцина са лекарите у нас, които могат да прилагат метода в истинския му вид. Дори в Китай специалистите по пулсова диагностика се броят на пръсти, обяснява докторката. Уменията се предават с години от баща на син. Най-известна е китайската фамилия Сироте, в която дядото е обучил сина и внука си. Всички от тази фамилия са дълголетници.
Има 3 вида повърхностен и 3 вида дълбочинен пулс, обяснява лекарката. Специалистът усеща тупкането на сърцето в 3 точки на лявата и в 3 точки на дясната китка. Притисне ли малко по-силно, усеща още 6 различни тупкания. По тези 12 точки се прави пълна диагноза. Разпознава се болестта, тъй като всяка от точките показва заболяване на конкретен орган. Предимството на метода пред скъпите и дълги изследвания е, че отнема около 30-60 минути. Изключително точен е, когато се следят сърцето и кръвообращението. По пулса може да се установи кой орган е болен и колко сериозно е засегнат. Както и дали този орган е в състояние ин (недостиг на енергия) - в такъв случай трябва да му се влияе чрез възбуждаща методика на лечение - 5-10 минути стимулиране с дълги игли. Ако е в състояние ян, би трябвало да се потиска със седативна методика. Диагностиката е важна, защото определя схемата на лечение. В акупунктурата няма рецепти и ако пулсовата точка е във възбудено състояние, тя трябва да се набоде за успокояване на нервното напрежение. Така се хармонизира ин с недостатъчната ян енергия. Когато енергиите се балансират, човек е здрав. Понякога след диагностиката може да се установи, че акупунктурата не е необходима. Лекарят определя дали трябва да се назначи лечение с билки или друго.
Пулсът се отчита по различни показатели, обяснява специалистката. Той може да е повърхностен и дълбок, ритмичен и аритмичен, чест и бавен, свободен и ангажиран. Пулсът е умерен, когато при едно вдишване и издишване имаме 4 тупвания. При мъжете пулсът по принцип е повърхностен и не бива да се смята за патология, при жените е дълбок. Сезоните също влияят - през пролетта пулсът е повърхностен, а през есента и зимата е дълбок. Тези показатели са важни за правилната диагностика. Пулсът може да се отчита по точките на Бян Цяу - Цун, Гуан, Чи. Всяка от тези точки е свързана с акупунктурните канали.
Пулсът, който отговаря за сърцето и мозъка, е на лявата ръка
Точка 1 (Цун) се намира най-отвън на китката, под палеца. Усеща се повърхностният пулс на лявата ръка, това е пулсът, който отговаря за сърцето и мозъка. Като се притисне в дълбочина, “се чува” състоянието на тънкото черво. Според китайската медицина това е точката на огъня, живота, радостта, на секса и ума.
Точка 2 (Гуан) е под първата точка. Разстоянието между тях е колкото едно оризово зърно. Там напипваме пулса, който отговаря за черния дроб, под него се усеща пулсът на жлъчния мехур.
Двата органа са свързани, тъй като състоянието на черния дроб рефлектира върху жлъчката и обратното.
Точка 3 (Чи) е по-навътре на китката. Това е точката на бъбрека, а притисне ли се навътре, по пулса може да се направи диагноза и на пикочния мехур. Този център регулира водната обмяна, отоците, отговаря за емоциите.
На дясната ръка са тоновете, които отговарят за далака и панкреаса
И на нея има 3 вида повърхностен и 3 вида дълбочинен пулс. В Цун са тоновете, които отговарят за белия дроб и дебелото черво. В Гуан - е тонът, който издава състоянието на далака и панкреаса, в дълбочина е пулсът на стомаха. Тук може да се проследи пикочно-половата система, безплодието, болестите на костите и кръвта. В Чи са перикардът и каналът на трите енергизатора.
Да си помогнем сами
При силно главоболие и загуба на равновесие натискайте участъка между нокътя на палеца и фалангата (важи за двете ръце).

Ако имате високо кръвно налягане, притиснете мястото между палеца и показалеца(на двете ръце).

При сърдечни проблеми и понижаване на кръвното налягане е важна точката, която се намира от вътрешната страна на ръцете, в средата, на два пръста от китката.

За проблеми с далака и панкреаса натиснете точката от вътрешната страна на краката към края на прасеца.

Главоболието се оправя, като притискате ъгъла на веждите, в основата на носа.

Когато сте уморени или с ниско кръвно налягане, притиснете върха на носа.

Загубите ли равновесие или при проблеми с жлъчния канал, масажирайте цялата ушна мида и ямките зад ушите.

На четири пръста под коляното на краката, от външната страна, се намира точката на 100-те болести. Доказано е, че въздействието върху нея лекува и дава здраве, тъй като всички канали на ин и ян имат връзка с нея. Тя изпраща енергия, където е нужно на организма.

визитка
Д-р Росица Коцева е вицепрезидент на Българското дружество по китайска медицина. Специалист е по неврология, неврорехабилитация и китайска медицина. Притежава сертификати от Китай, Корея и Русия. Има участия в 6 световни конгреса и 96 научни публикации за лечението с китайски методи. От 1975 г. практикува акупунктура. 30 години е работила в Медицинската академия и като главен асистент в катедрата по неврология.